Українки вибороли дві нагороди чемпіонату Європи з академічного веслування

З 2 по 12 серпня 2018 року на спортивних аренах Глазго (Шотландія) і Берліна (ФРН) триватиме перший об'єднаний чемпіонат Європи з літніх видів спорту.   Протягом 12 днів програма турніру об'єднатимє легку атлетику, велоспорт, веслування, водні види спорту, триатлон. 

 Очікується, що в першому турнірі візьмуть участь майже 4500 спортсменів – близько 1500 атлетів виступлять у змаганнях з легкої атлетики в Берліні, а 2900 - в інших видах спорту в Глазго.

Приємні для України  медальні новини вже почали надходити з Глазго.

Академічне веслування. З 2 по 5 серпня у Глазго відбувся чемпіонат Європи з академічного веслування. Срібну нагороду здобула Діана Димченко у змаганнях одиночок (W1х). 

 Українська жіноча парна четвірка у складі Дарини Верхогляд , Олени Буряк, Анастасії Коженкової та Євгенії Довгодько виграла «срібло», поступившись у фіналі лише четвірці з Польщі. Українська четвірка вважалась претенденткою на золоті медалі після впевненої перемоги у півфінальному запливі. У фіналі українки  невдало стартували, але по дистанції вони обійшли усіх суперниць крім полячок.
Нагалаємо, Євгенія  Довгодько (Німченко)  і  Дарина Верхогляд - вихованки Херсонського вищого училища фізичної культури, учасниці ХХХІ літніх Олімпійських ігор 2016 року у Ріо-де-Жайнеро від Херсонської області.

 Плавання.
У Глазго (Шотландія) триває чемпіонат Європи з водних видів спорту. Український плавець із Рівного Михайло Романчук уже виграв дві нагороди : золоту - на дистанції 400 метрів вільним стилем, срібну -  на дистанції 1500 метрів вільним стилем.

 Порадували українські представниці синхронного плавання. Українки стали чемпіонками Європи в комбінації з синхронного плавання. Збірна України, за яку виступали Єлизавета Яхно, Анастасія Савчук, Валерія Апрелєва, Вероніка Гришко, Олександра Кашуба, Яна Наріжна, Катерина Різник, Аліна Шинкаренко, Марина Олексієва, Владислава Олексієва, Марта Федіна і Олександра Коваленко, набрала 94,46 балів і посіла перше місце. «Срібло» - в італійок, «бронза» - в іспанок. Крім того, український дует Яхно – Савчук став срібним призером чемпіонату Європи.

Велоспорт. На чемпіонаті Європи з велоспорту на треку український велогонщик Роман Гладиш виборов «золото» в індивідуальній гонці на 15 кілометрів (скретч). Роман вважався одним з фаворитів індивідуальної гонки на 15 км. Свій статус він підтвердив, провівши у відриві від основної групи більшу частину гонки.

Напарником Гладиша у відриві став француз Адреєн Гарель. Їх дует втримав перевагу над пелотоном до фінішного кола, а на останніх метрах Гладиш вирвався вперед і став переможцем.

Український дует Любов Басова – Олена Старикова вибороли срібні медалі в командному спринті. Дівчата показали третій час у кваліфікації. У фіналі українки поступилися росіянками, показавши час 33.108 проти 32.452 у росіянок. До речі, Любов Басова виборола вже свою п’яту медаль на чемпіонатах Європи.

Довідково. Перший в історії об'єднаний чемпіонат Європи з літніх олімпійських видів спорту стартував  2 серпня 2018 року в британському Глазго і триватиме до 12 серпня. Першими вступили  в боротьбу за медалі представники велоспорту на треку, академічного веслування та жіночої спортивної  гімнастики. Змагання також  приймуть  Едінбург і Берлін.

Програма об'єднаного чемпіонат у Європи з літніх олімпійських видів спорту включає: першості з плавання (Глазго, 3-9 серпня), стрибків у воду (Единбург, 6-12 серпня), синхронного плавання (Глазго, 3-7 серпня), плавання на відкритій воді (Глазго, 8-12 серпня), велотреку (Глазго, 2-7 серпня), велошосе (Глазго, 5-12 серпня), маунтинбайку (Глазго, 7 серпня), BMX (Глазго, 10-11 серпня), гольфу ( Глазго, 7-12 серпня), спортивної гімнастики (Глазго, 2-12 серпня), академічного веслування (Глазго, 2-5 серпня), триатлону (Глазго, 9-11 серпня), легкої атлетики (Берлін, 7-12 серпня).

Змагання в такому форматі проходитимуть раз на чотири роки. Кожен чемпіонат організований окремою європейською федерацією і міською адміністрацією, яка приймає старти. Рішення провести об'єднаний турнір було викликано бажанням ряду європейських федерацій літніх олімпійських видів спорту мати більше доходів зі змагань. Місце проведення наступного спортивного мультізаходу буде визначено незабаром після закінчення чемпіонату.

Рішення про проведення першого об'єднаного чемпіонату Європи з літніх видів спорту було прийнято в 2015 році. Тоді Європейська легкоатлетична асоціація, Європейська федерація водних видів спорту, Європейський велосипедний союз, Міжнародна федерація веслувального спорту і Європейський союз триатлону дійшли згоди організувати свої чемпіонати в рамках однієї події. Пізніше приєдналися Європейський гімнастичний союз, а також Європейська асоціація гольфу.


Фото:

Нашi партнери