10 грудня – всесвітній день футболу. Цікаві факти про популярний вид спорту

10 грудня у світі відзначають всесвітній день футболу – найпопулярнішого виду спорту в світі.

У багатьох древніх народів світу було безліч схожих ігор на сучасний футбол і сьогодні існує велика кількість його різновидів, зокрема дворовий, пляжний, фрістайл, футзал або міні-футбол та навіть футбол у багнюці, пише «Факт Дня».

1. Хоч футбол вважають спадкоємцем гри з м’ячем родом з Великої Британії, претендентів на прообраз футболу доволі багато. У Стародавньому Римі та Греції, а також у Середньовічній Італії та навіть в ацтеків були ігри зі схожими рисами до сучасного футболу.

2. В давнину для гри у футбол використовували м’ячі виготовлені зі сечових міхурів свійських тварин, але такий «м’яч» дуже швидко псувався. Перший гумовий м’яч з’явився 1855 року завдяки Чарлзу Гудьєру. Сьогодні класичний футбольний м’яч складається з 32 п’ятикутників — дванадцять чорних та двадцять білих.

3. Англійський король Едуард II  у1314 році своїм указом забороняв у Лондоні грати у футбол, загалом до середини XVII  століття в Великій Британії прийняли більше ніж 30 указів які на офіційному рівні обмежували або і повністю забороняли гру у футбол.

4. До 1875 року замість перекладини на воротах використовували звичайну мотузку, яка була натягнута між двох жердин.

5. Відповідно до останньої редакції 2015-2016 років є всього 17 основних правил гри у футбол.

6. До 1912 року згідно з правилами воротар мав право брати до рук м’яч на всій половині поля своєї команди, тому бували випадки коли воротарям вдавалось забивати гол навіть руками.

7. Хоч деякі футбольні матчі за участі жінок у Великій Британії 1920 року відвідувало близько 50 тисяч людей, в 1921 році Англійська футбольна федерація заборонила жінкам грати у футбол на всіх полях, які використовували футбольні клуби, що до неї входили. Заборону вдалось скасовувати лише 1971 року.

8. Футбольних вболівальників в Італії називають «Tifosi», що перекладається як «тифозні» або «носії тифу», тому що їх фанатизм схожий на лихоманку.

9. Ватикан — одна з восьми міжнародно признаних держав, чия збірна не є членом ФІФА. До складу збірної Ватикану входять гвардійці, бібліотекарі, банкіри та працівники музеїв.

10. До 2018 року команда Ватикану зіграла всього 4 міжнародні матчі (двічі з Монако, а також з Палестиною та Сан-Марино).

11. Історія футболу в Україні сягає XVIII  століття і бере свій початок в місті Одеса, куди його привезли англійські моряки. Саме в Одесі в 1884 році було збудовано перше в Україні футбольне поле.

12. Згодом футбол з’явився і в західній частині України. Офіційно першим матчем з футболу в Україні вважають гру у Львові між командою міста Львова та Кракова, який відбувся 14 липня 1894 року. До речі перемогла тоді львівська команда.

13. Львівська футбольна команда «Карпати» – єдиний в історії клуб нижчої ліги, який здобув Кубок СРСР.

14. Київська команда «Динамо» – найтитулованіший футбольний клуб за всю історію СРСР. А також перший представник тогочасного Радянського Союзу, якому вдалось здобути європейський трофей.

Джерело


Фото:

Нашi партнери