Рік 2018-й: цифри і факти від Національного комітету спорту інвалідів України

Національний комітет спорту інвалідів України підвів підсумки минулого року,  про це повідомляє прес-служба Комітету.

Сьогодні, вступивши у Новий 2019 рік із найкращими сподіваннями, гортаємо сторінки славного для Національного комітету спорту інвалідів України, нашої великої паралімпійської та дефлімпійської родини, 2018 року.
 
Цей рік був знаковим для нас: він пройшов під егідою інтенсивної підготовки та яскравої участі наших спортсменів у ХІІ зимових Паралімпійських іграх, які у березні відбулись у Південній Кореї.

По суті, підсумок вагомий - на Паралімпіаді в Пхенчхані ми розділили третє місце (за кількістю золотих нагород) з командами  Франції та Німеччини, виборовши 22 високі нагороди – 7 золотих, 7 срібних та 8 бронзових медалей. 

Найкраще від команди України виступили: Шишкова Оксана та Лук’яненко Віталій.  У доробку Оксани – 6 високих нагород, серед яких 2 золоті, 3 срібні та 1 бронзова. А в унікального для національної паралімпійської збірної команди України Віталія, який у паралімпійському спорті понад 20 років – 2 золоті нагороди.  Окрім того, він отримав відзнаку за підсумками 2018  року «Спортивне сузір’я-2018», а також був номінантом на визнання кращим спортсменом Паралімпіади-2018. 

Також хочеться відзначити наймолодшого чемпіона за всю історію участі України в зимових Паралімпіадах, дебютанта Радя Тараса.  Саме Радь Тарас, який виборов золото у Пхенчхані, за підсумками Паралімпіади-2018 увійшов у топ-5 найяскравіших дебютів Міжнародного паралімпійського комітету. 

Ще одна яскрава асоціація з цією переможною національною паралімпійською збірною командою: на честь цієї перемоги Національним банком України у співпраці з Національним комітетом спорту інвалідів України було вперше випущено пам’ятну монету, а також уперше в історії української філателії  на честь українських паралімпійців ПАТ «Укрпошта» у співпраці з Національним комітетом спорту інвалідів України вперше виготовило марку на честь перемоги українців на Паралімпіаді-2018. 

Також нам у 2018 році вперше вдалось отримати права на відео-контент та трансляцію Паралімпіади-2018.  Це відбулось не тільки вперше для нашого комітету, але й вперше у Європі. Європейська спілка мовлення та Міжнародний паралімпійський комітет делегували Національному паралімпійському комітету ці ліцензійні права і високо оцінили те, що зробив Національний паралімпійський комітет України та національна паралімпійська збірна команда України. 

Під час Паралімпіади в Кореї нам вдалось зробити те, що нікому в Україні не вдавалось: майже 600 годин телевізійного мовлення!!! Постійно працював наш продакшен – Медіа-центр НКСІУ, який створював щоденники Паралімпіади, забезпечував трансляцію в Україні, студійний показ, репортажі спортивних новин. Наша телевізійна діяльність на телебаченні та в інтернет-просторі спровокувала широку інформаційну експансію Паралімпіади в друкованій пресі та радіо. 

Ми це зробили. І ми радіємо, що ми в паралімпійській сім’ї не тільки в Україні, ми – велика паралімпійська медіа-сім’я, в якій, дякуючи команді Міжнародного паралімпійського комітету (IPC) ми можемо донести до українського глядача те, що сьогодні варто назвати величчю людського духу. 

Окрім яскравого виступу паралімпійців на зимові Паралімпіаді-2018 відбулось ще багато перемог: 

У першу чергу, це яскрава перемога чотирьох команд України (2 золоті та 2 срібні нагороди у чоловіків та жінок) на чемпіонаті Європи з пляжного волейболу серед спортсменів з порушенням слуху, що вперше минулого 2018 року приймала гостинна українська земля; це і перше місце у Європі національної збірної команди з футзалу; це і тріумфальне перше місце національної паралімпійської збірної команди з кульової стрільби на чемпіонаті Європи-2018 та перше місце національної паралімпійської збірної команди з плавання на чемпіонаті Європи; це перше місце українських пауерліфтерів на чемпіонаті світу та перше місце на чемпіонаті Європи; це і потужна перемога українських спортсменів на чемпіонаті Європи зі спортивних танців на візках – перше місце в Європі; це і перше місце пара-веслярів на паралімпійському кубкові світу; це і тріумф національних паралімпійських збірних команд з голболу (чоловіки та жінки), що стали чемпіонами Європи; це чемпіонство в Європі жіночої дефлімпійської збірної команди з волейболу, а також віце-чемпіонство чоловічої команди; це віце-чемпіонство національної паралімпійської збірної команди з дзюдо на чемпіонаті світу; це  і титул віце-чемпіонів Європи українських пара-фехтувальників; це також і  паралімпійська збірна команда з параканое -  віце-чемпіон світу; це і віце-чемпіонство в Європі національної паралімпійської збірної команди з футболу; це і перемога в легкій атлетиці: національна збірна команда України легкої атлетики – третя в Європі; це і перша значима для України срібна медаль чемпіонату Європи з паралімпійського бадмінтону, це і перший комплект нагород з бочча на міжнародному турнірі, це і перше місце чоловічої команди з волейболу сидячи стала на міжнародному турнірі і чимало індивідуальних перших місць у велоспорті, в тхеквондо, в настільному тенісі, в паратриатлоні тощо...   

Так, 2018 рік був надзвичайно плідним для національних паралімпійської та дефлімпійської збірних команд України, що взяли участь у 119 міжнародних спортивних заходах:  
• 21 чемпіонаті світу,
• 32 чемпіонатах Європи,
• 21 кубкові світу,
• 4 кубках Європи,
• 38 міжнародних турнірах,
• 2 Всесвітніх шахових Олімпіадах
• ХІІ зимових Паралімпійських іграх 

Протягом 2018 року на цих змаганнях українські спортсмени з інвалідністю вибороли 840 медалей різного ґатунку: 320  золотих, 286 срібних,  254  бронзові.

Це унікальний і значимий паралімпійський та дефлімпійський підсумок 2018 року! 

Одним із важливих завдань у діяльності Національного комітету спорту інвалідів України, Укрцентру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт»  є фізкультурно-спортивна реабілітація людей з інвалідністю, в тім числі - воїнів АТО, які захистили нас на Сході.

Впродовж 2018 року нами було проведено 44 таборів фізкультурно-спортивної реабілітації людей з інвалідністю, в яких взяло участь 840 осіб (у тім числі – 700 осіб з інвалідністю), 15 реабілітаційно-спортивних зборів із залученням 451 особи з інвалідністю, 6 всеукраїнських оздоровчих заходів (78 осіб), а також 5 таборів спеціальної програми фізкультурно-спортивної реабілітації з НАТО «Повернення до життя», в якій взяли участь 42 колишніх військовослужбовців-учасників АТО. 

Рубіж 2018 року подолано... Подолано досить успішно.  Наразі ми усі ми сподіваємось на не менш яскраві перемоги у 2019 році, одна із яких - ХІХ зимові Дефлімпійські ігри, що пройдуть 12-21 грудня 2019 року у містах Вальтелліна та Вальчіавенна (Італія), а також, звісно – виборювання ліцензій на  ХVІ літні Паралімпійські ігри, що відбудуться 25 серпня-6 вересня 2020 року у м. Токіо (Японія). 

Вдячні усім, хто був з нами впродовж цього року  щодня! Дякуємо за підтримку, за вболівання, за вашу віру в нас - у нашу спільну перемогу! Ваша підтримка направду стала нашою перемогою... Ми вдячні усім партнерам та спонсорам, які підтримали нашу команду, наш Комітет. Подяка компаніям: lifecell, Visa, ПриватБанк, ВОЛЯ,СПОРТМАСТЕР UA, O'stin Ukraine, Hyundai Ukraine, Victoria Koroleva - Виктория Королёва VK (Вікторія Корольова), а також компанії «Тойота-Україна». 

Подяка медіа-партнерам: Обозреватель, bigmir.net, Isport, Сonvergo, Луверс, а також особливо - Суспільному телебаченню України. Подяка всім телевізійним та радіо-партнерам, які долучились до нашого важливого проекту висвітлення Паралімпіади-2018! Особлива подяка - Медіа-центру Національного комітету спорту інвалідів України та Соціально-культурному проекту «Без меж». 

Як завжди, сподіваємось на загал українців, які будуть активно вболівати за паралімпійців та дефлімпійців України, за нашу спільну перемогу - перемогу України - у 2019 році. Ваша підтримка - це наша перемога!

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України


Фото:

Нашi партнери