Українка вперше стала чемпіонкою світу з шахів

27-річна українка Ганна Ушеніна стала першою українкою - чемпіонкою світу з шахів серед жінок.
Звання королеви шахів гросмейстер з Харкова виборола в російському Ханти-Мансійську, перемігши в матчі з чотирьох партій представницю Болгарії Антоанету Стефанову.

У стартовому протоколі з 64 учасниць українська  шахістка (38-й номер світового рейтингу) займала лише 32-ю позицію. На шляху до корони харків'янка здолала шість суперниць, програвши при цьому лише одну партію.

Ганна Ушеніна порівняно маловідома не тільки широкій публіці, але і досвідченим любителям шахів.

Досьє чемпіонки світу 2012 року. П’ятнадцята  в історії стародавньої гри шахова королева народилася 30 серпня 1985 року в Харкові. Успішно виступала в змаганнях дівчат. У 2005 році стала чемпіонкою України серед жінок і бронзовим призером чемпіонату Європи, а в нинішньому році розділила першість у найсильнішому по складу національному чемпіонаті. Золота олімпійська медаль Всесвітньої шахової олімпіади в складі збірної України (Турин, 2006 рік) залишалася до сьогоднішнього дня найвищим спортивним досягненням харків'янки. На Олімпіаді в Стамбулі у вересні цього року українки завоювали бронзові медалі (Ганна виступала в команді на 4-й дошці і набрала сім очок в 10 партіях).
Найкращим результатом Ушеніної в чемпіонатах світу був вихід у чвертьфінал у 2008 році, де вона поступилася майбутній переможниці -  росіянці Олександрі Костенюк.


Фото:

Нашi партнери