Українські паралімпійці змагатимуться за ліцензії до Ріо-2016 у новому виді спорту - паратриатлоні. Паратриатлон офіційно визнано видом спорту в Україні

3 грудня 2012 року в приміщенні Держмолодьспорту відбулося  чергове засідання комісії визнання видів спорту в Україні, до складу якої входили представники МОНмолодьспорту України, Держмолодьспорту України і представники всеукраїнських громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.
На розгляд комісії були подані документи щодо визнання такого виду спорту в Україні, як «Паратриатлон»  та включення його до Реєстру визнаних видів спорту в Україні.

Рішенням Комісії з визнання видів спорту в Україні від 03 грудня 2012 року  (протокол №7)  офіційно визнаним  в Україні видом  спорту  став «Паратриатлон»  (наказ Державної служби молоді та спорту України від 07 грудня 2012 року  №5071).
Згідно  з цим наказом  вид спорту «Паратриатлон» внесений у Реєстр визнаних видів спорту в Україні, що затверджений наказом Держмолодьспорту від 14 лютого 2012 року  №690,  до розділу ІІІ "Види спорту інвалідів з ураженнями опорно-рухового апарату, вадами зору, слуху та розумового і фізичного розвитку" новим пунктом ІІІ.0.48. ПАРАТРИАТЛОН.

Змагання з паратриатлону відбуваються разом зі спортсменами триатлоністами за окремим стартом  в особистому заліку. Серед спортсменів-паратриатлоністів є спортсмени з ураженнями опорно-рухового апарату і спортсмени з ураженнями зору, також тотально сліпі (які долають всю дистанцію зі спортсменом-гайдом).   
 
Відповідно до класифікації паратриатлону, спортсмени-інваліди  діляться на п’ять класів: TRI 1 - TRI 5. До шостого класу відносяться спортсмени-інваліди з вадами зору, TRI 6.

Паратриатлоністи шести класів змагаються у спринтерській дистанції: 750 м плавання, 20 км велосипед (велосипед з ручним приводом /тандем/ триколісний велосипед), 5 км бігу (гонка на візках).

Паратриатлон включено до програми Паралімпійських ігор 2016 року в Ріо-де-Жанейро.

Перший чемпіонат України з паратриатлону  планується провести  2-4 серпня 2013 року у м. Житомирі.

Довідково.
Паратриатлон – один з небагатьох видів спорту, в якому спортсмени з обмеженими фізичними можливостями змагаються поруч зі здоровими спортсменами на регіональному,  національному та міжнародному рівні. Він з'явився близько 15 років тому і спочатку називався «триатлон спортсменів з обмеженими  фізичними можливостями». Розвитком цього виду спорту опікується Міжнародний союз триатлону (ITU), який визнаний Міжнародним олімпійським комітетом.

Перший чемпіонат світу ITU з триатлону пройшов у Клівленді (США) в 1996 році. У 2008 році Конгрес ITU офіційно змінив назву виду спорту на «паратриатлон» у рамках програми по подачі заявки на включення в програму Паралімпійських ігор. З тих пір цей вид спорту розвивається дуже стрімко:  сьогодні  ним займаються спортсмени з понад 40 країн світу. Якщо  на чемпіонаті світу з паратриатлону ITU 2010 року  в Будапешті (Угорщина) взяли участь 88 спортсменів з 17 країн; то вже у чемпіонаті світу в 2011 році в Пекіні (Китай) виступили спортсмени з 27 країн. З 11 грудня 2010 року паратриатлон включений до програми літніх Паралімпійських ігор-2016. 
 
Уперше українські спортсмени  взяли участь у міжнародних змаганнях у 2012 році. Так,  у 2012 році спортсмен-інвалід із Житомира Володимир Степаненко на  чемпіонаті Європи з паратриатлону у класі TR4, який  пройшов  в м. Ейлат (Ізраїль), зайняв 9 місце. Цього ж року  Володимир Степаненко  і ще паратриатлет із м. Черкас Антон Аханкін досить успішно виступили на міжнародних змаганнях у м. Аланія (Туреччина)  серед спортсменів-інвалідів з ураженнями опорно-рухового апарату: Володимир здобув золоту нагороду в абсолютному заліку і у класі TRI-4, тоді як  Антон виборов  срібну нагороду у класі TRI-3.
 
Завдяки видовищності й динамічній складовій, триатлон серед спортсменів-паралімпійців в Україні швидко розвивається і привертає все більшу кількість учасників:   з 14 обласних регіонів України, які впроваджують триатлон як вид спорту, триатлон для осіб з обмеженими фізичними можливостями вже розвивається  в 6 областях  країни (Харківська, Житомирська, Львівська, Черкаська, Полтавська, Донецька).
 
Детальна інформація щодо правил змагань з паратриатлону та класифікації знаходиться за адресою: http://triathlon.org.ua/news/358
Контактна особа: Алексєєнко Наталя Леонідівна, тел. +380442893535.
 
За матеріалами  прес-служби НКСІ України


Фото:

Нашi партнери