Затверджено нове Положення про єдину спортивну класифікацію України

У відповідності зі ст. 42 Закону «Про фізичну культуру та  спорт» Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України наказом від 13 грудня 2012 року №1413 затвердило Положення про єдину спортивну класифікацію України.

Документ визначає порядок, умови й вимоги, необхідні для присвоєння спортсменам і тренерам спортивних звань і спортивних розрядів по видах спорту, визнаним в Україні.

Відповідно до положення, в Україні присвоюються  такі спортивні звання: заслужений тренер України; заслужений майстер спорту України; майстер спорту України міжнародного класу; гросмейстер України; майстер спорту України.

Присвоєння й позбавлення спортивних звань «Заслужений тренер України», «Заслужений майстер спорту України», «Майстер спорту України міжнародного класу», «Гросмейстер України», «Майстер спорту України» здійснюється  Державною службою молоді та спорту України.

Спортсмени, яким присвоєні  спортивні звання, є спортсменами вищої категорії.

Крім того, в Україні присвоюються такі спортивні розряди, як: кандидат у майстра спорту України; перший розряд; другий розряд; третій розряд; перший юнацький розряд; другий юнацький розряд; третій юнацький розряд.

У положенні також визначено які суб'єкти присвоюють вищевказані звання. Прикладом, перші, другі й третій юнацькі спортивні розряди присвоюють спортивні клуби, дитячо-юнацькі спортивні школи, спеціалізовані навчальні заклади спортивного профілю, інші організації фізкультурно-спортивної спрямованості.

Положення передбачає також порядок і умови присвоєння спортивних звань і спортивних розрядів в олімпійських, неолімпійських видах спорту й спортивних дисциплінах  олімпійських видів спорту, які не включені в програму Олімпійських ігор, а також у видах спорту інвалідів. При цьому результати, показані спортсменами в олімпійських і неолімпійських видах програми, не зараховуються разом.

Перелік документів, необхідних для присвоєння спортивних розрядів, затверджується установами (організаціями), які їх присвоюють. Документи на присвоєння спортивних звань подаються не пізніше 3 років від дати виконання спортсменами встановлених кваліфікаційних норм і вимог, які встановлені Єдиною спортивною класифікацією України.

Однією із трьох підстав для відмови в присвоєнні або позбавлення спортивного звання спортсмена/тренера є довічна спортивна дискваліфікація спортсмена за порушення антидопінгових правил.

У кваліфікаційних нормах і вимогах єдиної спортивної класифікації України для визнаних видів спорту в Україні  установлюються шість рангів змагань.

Крім того, положення визначає права й обов'язки спортсменів щодо присвоєння спортивних звань і спортивних розрядів, до яких, зокрема, відноситься  й обов'язок вести й пропагувати особистим прикладом здоровий спосіб життя.

Наказ набуває чинності від дня його офіційного опублікування.  З моменту набрання чинності наказу № 1413 втратить силу попередній наказ Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту від 07 квітня 2006 року № 1088 "Про затвердження Положення про Єдину спортивну класифікацію України", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 04 травня 2006 року за № 518/12392.

Повний текст наказу на "Офіційній сторінці"http://sportforall.info/ofpage/iddoc/154  


Фото:

Нашi партнери