Семінар-нарада директорів центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх»

11 лютого відбулась семінар-нарада директорів центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх»

2012 рік став ще одним кроком центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» на шляху до побудови уніфікованої, ідейно та організаційно об’єднаної та дієвої моделі формування здорової нації засобами фізичної культури та спорту.

Плануючи, та в подальшому реалізуючи, державну політику центри керувалися основними статутними завданнями та пріоритетними напрямками. До них, зокрема відносяться:
- Сприяння у реалізації державної політики з питань розвитку фізичної культури;
- Організація та проведення на загальнодержавному рівні фізкультурно-оздоровчої діяльності;
- Проведення на загальнодержавному рівні просвітницької роботи з метою оздоровлення населення засобами фізичної культури і спорту та формування у населення потреб рухової активності;
- Організація та проведення всеукраїнських конкурсів, показових виступів, фестивалів, спортивних свят;
- Забезпечення контролю та координації діяльності Центрів.

Усі вищенаведені завдання в повній мірі реалізовувалися протягом 2012 року. Зокрема, Центри активно залучалися як до виконання загальнодержавних завдань (брали участь у розробці Державної програми розвитку фізичної культури та спорту на 2013-2017 роки, залучалися до розробки державних соціальних стандартів, входили до експертних груп по опрацюванню документів), так і до вирішення регіональних доручень (будівництво спортивних майданчиків, брали участь у колегіях, проводили моніторинг окремих питань матеріально-технічного стану інфраструктури, входили до робочих груп та комісій).

Було забезпечено подальший розвиток мережі Центрів, яка на сьогодні нараховує 268 організацій та 1074 працівника які в них працюють. Загалом, не зважаючи на досить складний економічний стан у державі та проведення адміністративної реформи на місцях, за рік було утворено 21 центр (Харківська, Луганська та Тернопільська області). Вже у 2013 році маємо два центри у Житомирській та Луганській області.

Ще одним доволі наочним показником є розвиток матеріально-технічної бази. У порівнянні з минулим роком кількість спортивних споруд що знаходяться на балансі ЦФЗН «Спорт для всіх» зросла з 627 до 701 об’єкта. Цей показник включає до себе як великі спортивні об’єкти (стадіони, фоки, басейни, так і клуби та спортмайданчики).

У звітному році фінансування центрів також зросло у порівнянні з 35,5 млн. у 2011 році до майже 69 млн. Приємно також що цифри залучення позабюджетного фінансування також зростають, і на сьогодні вони складають близько 15% від загального обсягу витрат.

Зважаючи на те, що звітній рік проходив під девізом Року спорту та здорового способу життя декілька всеукраїнських заходів було включено до плану заходів щодо його підготовки та проведення.

Зокрема,  це Всеукраїнський місячник упорядкування спортмайданчиків «Спорт для всіх – спільна турбота» та сімейний спортивний фестиваль «Мама, тато, я - спортивна сім’я», які пройшли на високому організаційному рівні та з проведенням інформаційних кампаній. А за підсумком програми облаштування спортивних майданчиків спонсором було встановлено приз, майданчик з тренажерним обладнанням, який встановили у Верховинському районі Івано-Франківської області.

Окрім цього, усі всеукраїнські та місцеві заходи проходили під девізом року спорту та здорового способу життя. Вже традиційними стали такі заходи як "Спортивна зима",  "Веселі старти", "Олімпійське літо", "Всеукраїнська вело естафета «Спорт для всіх єднає Україну!»,  "Козацькі розваги".

Практично під проведення кожного заходу були підготовлені матеріали методичного, просвітницького або інформаційного характеру:
- розроблено серію з 7 буклетів з видів спорту;
- підготовлено до друку посібник нормативів будівництва та утримання спортивних споруд;
- виготовлено та розміщено на ТБ, вуличних екранах та в Інтернеті 2 відео ролики;
- для проведення наймасштабніших заходів виготовлялися та розміщувалися 3 радіо ролики;
- в окремих областях на місцевих теле та радіо каналах виходять регулярно тематичні програми та сюжети;
- за рахунок коштів місцевих бюджетів розміщувалися білборди та сіті-лайти з тематичною інформацією.

До систематичних фізкультурно-оздоровчих занять було залучено понад 1 млн. осіб. Загалом до заходів Центрів було залучено майже 2,3 млн. осіб.

Центри у своїй роботі дотримуються відкритої та партнерської позиції. Зокрема в рамках співпраці з НОКом другий рік поспіль в рамках вшанування спортивної слави України Герої спортивного року проводиться номінація «Спорт для всіх» в якій у 2012 році перемогло місто Южне Одеської області. Ще одним прикладом співпраці є програма Олімпійське літо. З нагоди проведення ХХХ Олімпійських ігор центри активно проводили заходи спрямовані на популяризацію Олімпійських ігор у дворах та дитячих таборах. Вже другий рік поспіль Сергій Бубка бере участь у заходах центрів що безумовно додає вагомості їх проведенню.

Співпраця відбувається також з спортивними товариствами "Спартак", "Динамо", "Колос" та "Україна".

Узагальнюючи проведену роботу протягом року необхідно відзначити її різноспрямованість та багатогранність. Центри стають незамінними помічниками реалізації державної політики органів виконавчої влади та самоврядування. На сьогодні фактично жодне свято регіонального рівня не проходить без спортивних форматів та участі центрів. За рахунок хорошої логістики, центри активно залучаються до будівництва спортмайданчиків, проведення інформаційних кампаній та дослідження окремих проблем.

«Центри у 2013 році повинні бути максимально активними, публічними та креативними у своїй роботі. Це дозволить продовжити тенденцію кількісного та якісного зростання та ефективно впливати на процес формування культури здорового способу життя громадян» - П.М. Мартин.

Джерело http://www.sportforall.gov.ua/news.php?id=1450


Фото:

Нашi партнери