Українки змагаються на командному чемпіонаті світу з шахів

В Астані (Казахстан) розпочався чемпіонат світу з шахів серед жіночих команд. За титул ведуть боротьбу 10 найкращих збірних планети – три призери Всесвітньої шахової Олімпіади-2012, чемпіони п’яти континентів, господарки змагань, а також володарки вайлд-кард від президента ФІДЕ Кірсана Ілюмжинова. У складі кожної команди по п’ять шахісток, чотири основні та одна запасна. Турнір проходить за коловою системою.

Україну представляють чинна чемпіонка світу Ганна Ушеніна (для харків’янки це перші офіційні змагання після здобуття титулу), Катерина Лагно, Марія Музичук, Інна Гапоненко і Наталія Жукова (представниці херсонської  шахової школи).

Наша команда – рейтинг-лідер змагань, один з головних претендентів на успіх. Головні суперниці українок, за оцінками фахівців, китаянки, росіянки та грузинки. Варто зазначити, що всі попередні командні чемпіонати світу серед жінок (а перший був проведений у 2007-му році) виграла збірна Китаю. Щоправда, цього разу у складі команди немає її лідерок, Хоу Іфань та Жао Ксюе, тож захистити чемпіонські позиції китаянкам буде дуже непросто. Без двох сильних шахісток виступає в Астані і Росія – сестри Надія і Тетяна Косинцева відмовилися грати за збірну через конфлікт з її тренером Сергієм Рубльовським.

Втім, розслаблятися ніхто не збирається. Як сказала на передстартовій прес-конференції Ганна Ушеніна, слабких суперників на цьому турнірі бути просто не може: «Усі команди хочуть посісти тут перше місце. Україна – не виняток. Особисто я намагатимуся показати свою найкращу гру».
Обіцянку Ганна почала виконувати вже з першої партії, в якій перемогла Нішу Мохоту. Загальний же рахунок матчу Україна-Індія – 3:1 (Марія Музичук здолала Рут Падміні, Катерина Лагно і Наталія Жукова свої партії завершили внічию). Другий тур наша чемпіонка світу пропускала, а без неї команда дещо несподівано не змогла перемогти Румунію – нічия 2:2 (усі чотири партії завершилися «мировою»).

По дві перемоги у двох стартових турах в активі Росі та Китаю. Нашим дівчатам потрібно наздоганяти. У вівторок будемо вболівати за українок у протистоянні зі збірною Казахстану.

У третьому турі командного чемпіонату світу серед жінок в Астані (Казахстан) українські шахматистки завдали поразки господаркам турніру - 2,5:1,5.
Про це інформує офіційний сайт змагань astana2013.fide.com.

Перемогу на своїх дошках отримали Катерина Лагно і Наталія Жукова. Нічийний результат був зафіксований у зустрічі за участю володарки жіночої шахової корони Ганни Ушеніної. А ось Інна Гапоненко програла: її кривдницею стала юна учасниця ЧС-2013, деб’ютантка збірної Казахстану 13-річна Жансая Абдумалік.

Турнірне положення команд: 1-2. Росія, Китай - по 6 очок; 3. УКРАЇНА - 5; 4. Грузія - 4; 5-6. Індія, США - по 3; 7. Румунія - 2; 8. Казахстан - 1; 9-10. Туреччина, Франція - по 0.

У четвертому турі українкам протистоятиме збірна Туреччини.

Чемпіонат світу триватиме до 12 березня.


Фото:

Нашi партнери