У Херсоні стартує національний турнір з футболу для людей з вадами розумового розвитку у рамках ХІІІ Європейського футбольного тижня (ЄФТ) Спеціальної Олімпіади в Україні

18-19 травня у місті Херсоні на футбольному полі ШВСМ  у рамках проведення ХІІІ Європейського футбольного тижня (ЄФТ) Спеціальної Олімпіади в Україні відбудеться  національний  турнір з футболу для людей з вадами розумового розвитку. Відкриття турніру відбудеться 18 травня о 14.00. Фінальні ігри розпочнуться 19 травня з 10.00. Склад кожної команди  8 спортсменів, 1 тренер і 1 представник команди.

Турбота про ближнього – про людину с особливими потребами - стала метою проведення ХІІІ Європейського футбольного тижня Спеціальної Олімпіади. Популярний футбольний захід для людей з вадами інтелекту пройде в 40 країнах Європи/Євразії з 18 по 26 травня 2013 року. Футбол є одним з найпопулярніших видів спорту Спеціальної Олімпіади Європа/Євразія з 33 олімпійських видів, котрим займаються 128 тис. осіб з вадами розумового розвитку в 58 країнах світу. У рамках цього тижня, Спеціальна Олімпіада України (СОУ) проводитиме для людей з розумовою відсталістю різні спортивні акції: фаціальний турнір з футболу 18-19 травня  у м. Херсоні, відкриті регіональні турніри СО у Вінниці та Кременчуці, 4 регіональні турніри в обласних центрах України, численні  міські турніри, семінар для футбольних координаторів і тренерів, відвідування ігор Прем’єр-ліги, виставки художніх робіт на футбольну тематику тощо.

В Україні футболом займається понад 2000 осіб з вадами інтелекту, заняття з якими проводять близько 200 тренерів. Щорічно, починаючи з 1997 року, проводяться національні футбольні турніри, в яких беруть участь до 100-120 осіб з розумовою відсталістю і  представляють 12-15 регіонів України. В більшості регіонів проводяться змагання місцевого рівня. Футболісти Спеціальної Олімпіади України мають і неабиякий досвід участі в міжнародних турнірах – великим досягненням нашої команди є золоті медалі на останніх Всесвітніх Літніх Іграх 2011 року у  Греції,  2007 року в Китаї та чемпіонаті Європи 2009 року у  Португалії. У 2012 році в Швеції національна команда СО України виборола бронзові медалі у Європейському футбольному турнірі  Kim  Kaellstroem  Trophy 2012 у рамках найбільшого світового молодіжного турніру Gotha Cup.

Довідка. Спеціальна Олімпіада заснована в 1968 році в США Юніс Кеннеді Шрайвер,  сестрою президента США Джона Кеннеді. Це найбільша в світі програма тренувань і змагань для людей з розумовими вадами. 4 млн. спортсменів CO в 180 країнах світу тренуються і змагаються в 28 олімпійських літніх і зимових видах спорту в місцевих, національних та міжнародних змаганнях. Через заняття фізичною культурою і спортом Спеціальна Олімпіада бореться зі стереотипними уявленнями суспільства про можливості осіб з розумовими вадами, стоїть на сторожі їх здоров’я та сприяє інтеграції неповноправних людей в життя суспільства. Цей рух у всьому світі підтримується видатними людьми, провідними державними діячами. Велика робота проводиться по підтримці і залученню до цієї діяльності членів сімей.
Офіційно Спеціальна Олімпіада України заснована у березні 2002 року, хоча українські атлети з вадами розумового розвитку брали участь у міжнародних змаганнях Спеціальної Олімпіади та у кожних Всесвітніх Іграх починаючи з 1995 року.


Фото:

Нашi партнери