Равіль Сафіуллін: "Базовою основою системи олімпійської підготовки має стати дитячо-юнацький спорт"

Базовою основою системи олімпійської підготовки має стати дитячо-юнацький спорт. Про це на брифінгу в Кабінеті Міністрів України заявив Міністр молоді та спорту Равіль Сафіуллін.

"Ми розуміємо, що саме діти сьогодні стоять біля основи тієї піраміди, на вершині якої знаходиться спорт вищих досягнень. На жаль, на сьогодні в більшості ДЮСШ немає сучасного спортивного інвентарю та обладнання, немає навіть власної спортивної бази, що створює серйозні труднощі в організації навчально-спортивної роботи", – наголосив Равіль Сафіуллін.

Міністр зазначив, що майже 80% коштів загального фінансування спортивних шкіл йдуть на оплату праці тренерсько-викладацького, управлінського складу та обслуговуючого персоналу. Разом із цим лише 4,4% всіх коштів припадають на навчально-спортивну роботу, тобто в середньому 101 грн на рік або 29 коп. в день на 1 вихованця і 1,6% - на придбання спортивного інвентарю та обладнання, в середньому 36 грн на рік або 14 коп. в день на 1 вихованця.
Равіль Сафіуллін також додав, що самим лише збільшенням фінансування проблеми не вирішити, хоча цей чинник і є важливим.

За словами Міністра, вже розпочато роботу з впровадження державних соціальних стандартів, де буде чітко визначено кількість спортивних шкіл, басейнів, майданчиків, які повинні послужити забезпеченню конституційних прав громадян на заняття фізичною культурою і спортом в обсязі не менше 30 хвилин щодня.

"З урахуванням світового досвіду ми визначили, що на 3000 дітей і молоді віком від 6 до 18 років повинна бути одна дитячо-юнацька спортивна школа, але не менше одного закладу на одну адміністративно-територіальну одиницю", – сказав Равіль Сафіуллін.

Міністр відзначив, що вже розпочато роботу зі створення інформаційних систем "Спортивна школа" та "Паспорт спортсмена". Вони допомагатимуть контролювати діяльність спортивних шкіл та фіксувати результативні показники спортсмена.

Також для ефективного функціонування спортивних шкіл розроблені типові нормативи щодо штату співробітників, який відтепер формуватиметься з урахуванням ресурсного потенціалу, матеріально-технічної та спортивної бази, кваліфікації тренерсько-викладацького складу й рівня спортивної готовності вихованців.

"Ми не говоримо, що будемо зменшувати зарплати працівників або скорочувати їх, - ні. Ми говоримо про оптимізацію праці. Якщо, приміром, у школи є своя матеріально-технічна та тренувальна база, то чому там повинні працювати 5 осіб, а в школи, де є тільки стілець і стіл, повинно числитися 20 співробітників. У цьому питанні ми теж наведемо порядок", - запевнив Равіль Сафіуллін.

За його словами, впровадження цих змін дозволить поліпшити умови роботи тренерсько-викладацького складу, розширить можливості з проведення занять із вихованцями різних вікових груп та більш чітко визначить вимоги для відкриття нової спортивної школ


Фото:

Нашi партнери