Потьомкінська парусна регата пам’яті генерала Маріуша Заруського

18 вересня фінішувала традиційна Потьомкінська парусна регата. Цього разу в рамках регати відбулися й міжнародні парусні гонки пам’яті польського генерала Маріуша Заруського.

У регаті взяли участь 36 яхт та 121 спортсмен із Херсона, Миколаєва, Нікополя, Енергодара, Нової Каховки. Польську Республіку представляла команда із 11-ти учасників на 5-ти яхтах. Яхти-учасниці були поділені на 7 стартових груп. Перші місця в своїх стартових групах одержали яхти: «Sea-Maru», «Alegro-Venta», «Каліпсо», «Чайка» (м. Херсон), «Буран», «Ювента» (м. Миколаїв), «Північна Кароліна» (м. Енергодар).

Призерами змагань стали екіпажі яхт: «Камея», «Муха», «Скіф», «Пальміра», «Ліра», «Ларіса», «Форос», «Фотон», «Ютурна» (м. Херсон), «Рапсодія» (м. Нова Каховка), «Таврія» (м. Енергодар), «Karnak» (Республіка Польща).

Переможців вітали Державний секретар канцелярії Президента Республіки Польща Даріуш Млоткевич, Херсонський міський голова Володимир Сальдо та численна польська делегація.

Від імені херсонської громади В. Сальдо подякував спортсменам за видовищні змагання, що залишили яскраві враження у всіх вболівальників і глядачів. Він також запросив польських спортсменів взяти участь у регаті й наступного року.

Головний приз змагань – перехідний Кубок імені Маріуша Заруського, започаткований Президентом Республіки Польща Броніславом Коморовським – здобув екіпаж української яхти «Північна Кароліна» з Енергодару. Крім нього, переможцям вручили великий срібний піднос від польської сторони. Середній та малий підноси одержали володарі ІІ та ІІІ місць – польські екіпажі яхт «Мускат» та «Ампер».

Як повідомив пан Млоткевич, на ІІ міжнародну парусну регату пам’яті генерала Маріуша Заруського до Херсона прибуде польський вітрильник його імені. Наразі він ремонтується у Гданську (Польща).

За словами В. Сальдо, перехідний Кубок імені Маріуша Заруського до нової регати зберігатиметься у Херсонській міськраді, адже саме Херсон стане традиційним місцем проведення таких змагань. Щоразу на Кубку викарбовуватимуть імена переможців.

Довідка. Маріуш Заруський – бригадний генерал польської армії, громадський діяч Польщі, фотограф, художник, поет і прозаїк, матрос та мандрівник. Народився і навчався в Україні, став видатною особистістю в Польщі, його ім’я носять 40 польських шкіл. Помер 8 квітня 1941 року в Херсоні, похований на кладовищі по вул. Молодіжній.


Фото:

Нашi партнери