У рамках оздоровчої стратегії області презентовано нову програму з фізичного виховання

У рамках відзначення Всесвітнього дня здоров’я серед представників української наукової когорти, медиків, педагогів та студентства на базі Херсонського державного університету спільно з Херсонським обласним центром здоров’я та спортивної медицини відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Проблеми сучасної валеології, фізичної культури та реабілітації». На пленарних засіданнях було визначено концептуальні основи співпраці в напрямку розробки ефективної оздоровчої стратегії.

Важливим напрямком у вирішенні проблем залишається комплексна та консолідована робота представників влади, громадських організацій, освіти та медицини. З огляду на те, що 2012 рік був оголошений в Україні роком спорту, згідно з розпорядженням  голови облдержадміністрації Миколи Костяка в області з 1 по 30 квітня проводиться Всеукраїнський місячник «Спорт для всіх – спільна турбота» з метою поліпшення умов для регулярних занять оздоровчою фізичною культурою і масовим спортом для різних вікових груп населення.

Декан факультету фізичного виховання та спорту Херсонського державного університету Борис Кедровський, відзначив, що з часу першої конференції (наразі вона вже VI) поширилася тенденція всебічного осмислення факту здорової нації.
За підрахунками аналітиків, 60% дорослого та 20% дитячого населення ведуть нездоровий спосіб життя. Слід звернути увагу, що саме цей фактор у 50% випадків є основною причиною розвитку хронічних неінфекційних захворювань.

Головний лікар Херсонського обласного центру здоров’я та спортивної медицини Юрій Ромаскевич констатував, що більше половини дітей шкільного віку області на уроках фізичної культури повинні займатися у спеціальних медичних групах у зв’язку з певними відхиленнями у стані здоров’я. Подібна тенденція є гірким наслідком науково-технічного прогресу, тим не менш економічні причини, «виявляються винними» в погіршенні здоров'я не більш, ніж на 10-15%. Основним чинником таких процесів є проблеми світогляду людини: недбале ставлення до власного здоров’я, відсутність відповідальності та мотивації до його збереження й зміцнення. Кожен з нас має стежити за станом свого здоров’я і пам’ятати, що профілактика хвороб у ранньому віці реально може вберегти від більшості проблем. Вирішивши ці, здавалось би, елементарні речі, майбутнє покоління зможе вийти на шлях життєвого успіху, запорукою та стрижнем якого є міцне здоров'я.

«Сподіваємося на нещодавно презентовану нову програму з фізичного виховання, в основу якої закладена біологічна потреба руху дитини як стимул всього життя», - зазначила голова організаційного комітету, завідуюча кафедри теорії та методики фізичного виховання Херсонського державного університету Ірина Маляренко.


Фото:

Нашi партнери