У Греції запалили лондонський олімпійський вогонь

Вогонь XXX літніх Олімпійських ігор в Лондоні запалили 10 травня 2012 року  в грецькій Древній Олімпії від променів Сонця. Церемонія запалювання відбулася на руїнах святилища в Древній Олімпії за участі VIP-гостей з усього світу.

Незважаючи на побоювання синоптиків щодо хмарності, вогонь вдалося запалити майже відразу ж за допомогою традиційного параболічного дзеркала.
Нинішня театралізована церемонія стала більш масштабною, ніж напередодні минулих Олімпіад. У ній брали участь 24 "жриці", а також група з 14 чоловіків-танцюристів і трьох дітей, повідомля РІА "Новости". Всі вони були одягнені в стилізовані туніки. Дорослі учасники церемонії — це студенти кількох грецьких танцювальних та балетних шкіл.

Церемонія була розбита на три частини: запалення вогню і два танці за древніми зразками на схилі розташованого неподалік стадіону античних Олімпіад — жіночий "Танець німф" і чоловічий "Пірричний танець без зброї". Організатори церемонії пояснюють, що традиційний військовий танець виконується без зброї в знак поваги до олімпійського перемир’я.

Перед тим, як запалити вогонь, "верховна жриця" Іно Менегакі вимовила "молитву" Аполлону, щоб він послав промені і запалив вогонь Олімпіади, а також Зевсу, якому було присвячено святилище в Олімпії, щоб той увінчав переможців ігор вінками.

Після закінчення церемонії факел з олімпійським вогнем відправиться в 11-тижневу естафету по Греції, Великобританії та Ірландії. 27 липня вогонь прибуде до столиці Великобританії, для якої це будуть вже треті Ігри - після 1908 та 1948 років.

Довідково. Підходить до завершення і кваліфікаційний відбір на головні старти чотирьохріччя. Наразі 234 спортсмени у 24 видах спорту здобули право представляти Україну на Олімпіаді-2012.
Ще мають шанси стати володарями омріяних путівок представники триатлону, тенісу, бадмінтону, жіночого боксу, велоспорту (маутенбайк), вітрильного спорту, легкої атлетики, плавання, академічного веслування.


Фото:

Нашi партнери