У Мінмолодьспорту презентували Азіаду-2017

У Мінмолодьспорту презентували Азіаду-201718 квітня у Мінмолодьспорту відбулась презентація V Азійських ігор в закритих приміщеннях та з бойових мистецтв, які восени прийматиме Ашгабад.

Захід проводився в рамках відзначення 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Туркменістаном.

Його учасниками стали: заступник Міністра молоді та спорту з питань європейської інтеграції Микола Мовчан, Надзвичайний та Повноважний посол Туркменістану в Україні Нурберди Аманмурадов, завідувач відділу міжнародних зв’язків НУФВСУ,  кандидат педагогічних наук Дмитро Ніконоров та член Міжнародної асоціації Ахалтекінського конярства Віталій Осовський.

Як наголосив Нурберди Аманмурадов, майбутні Азійські Ігри повинні стати одним з наймаштабніших спортивних подій в історії сучасної Центральної Азії. Для цього керівництво Туркменістану та його багатонаціональне населення доклало багато зусиль.

Він розповів, що роботи щодо підготовки Азіади-2017 розпочалися ще 2010 року. Наразі ж країна повністю готова до проведення Ігор. На 157 гектарах збудовано 40 об'єктів інфраструктури серед, яких 16 спортивних споруд вже готові прийняти близько 6 тис. спортсменів з 62 країн-учасниць та 30 тис.гостей.

Надзвичайний та Повноважний посол відмітив, що у ході підготовчих робіт було використано міжнародний досвід проведення спортивних подій, зокрема й досвід України.

Дипломат подякував Міністерству молоді та спорту за підтримку і співпрацю та запросив українських поціновувачів спорту відвідати V Азійські ігри.
«Підтримка друзів у таких подіях дуже цінна. То ж у вересні На Азіаді-2017 ми з надією чекаємо наших українських друзів, яких вважаємо одними з найближчих», - зазначив Нурберди Аманмурадов.

У свою чергу Микола Мовчан побажав Туркменістану вдалого старту майбутніх Ігор, які будуть сприяти укріпленню та розширенню міжнародного спортивного руху.
«Туркменістан, так як і Україна, дуже активний у сфері спортивної дипломатії. Ваша держава енергійно працює в ЮНЕСКО. Активна вона і в системі ООН по лінії спорту. То ж, немає ніякого сумніву, що V Азійські ігри в закритих приміщеннях та з бойових мистецтв стануть великим спортивним дійством міжнародного класу», - зауважив заступник Міністра.

У заході також взяли участь представники Мінмолодьспорту та туркменські студенти, які здобувають вищу освіту в навчальних закладах Києва. У своїх доповідях студенти розкрили власне бачення та ставлення до майбутньої спортивної події.

Довідка. V Азіатські ігри в закритих приміщеннях і з бойових мистецтв (туркм. Ýapyk binalarda we söweş sungaty boýunça V Aziýa oýunlary) пройдуть під егідою Олімпійської Ради Азії (ОСА)  в місті Ашхабад (Туркменістан) з 15 по 24 вересня  2017 року. Ашхабад першим в Середньоазіатському регіоні отримав право на проведення Азіатських ігор в закритих приміщеннях 19 грудня 2010 року.
В іграх  візьмуть участь 5500 спортсменів з 62 країн  світу, які розіграють 218 комплектів медалей у  21 виді спорту: шахи, футзал, теніс, муей тай  (тайський бокс), самбо, кураш, джиу-джитсу, боулінг, велогонки на треку, плавання в 50-метровому басейні, легкаї атлетика, важка атлетика (пауерліфтинг), баскетбол, тхеквондо (WTF), спортивні танці, кікбоксинг, конкур, боротьба на поясах, спортивна боротьба (греко-римська та вільна), більярд та туркменська національна боротьба.

Девіз Азіатських ігор — «Sagdynlyk. Ruhubelentlik. Dostluk.» («Здоров'я. Наснага. Дружба»)  був запропонований викладачем кафедри мов Туркменського державного архітектурно-будівельного інституту Кумуш Аллабаевой. Автор ідеї відштовхувався від девізу «Туркменістан — країна здоров'я і високого духу», під яким у Туркменістані щорічно проходить Загальнонаціональна спартакіада. Англійською мовою слоган звучить наступним чином: «Health. Inspiration. Friendship».


.


Фото:

Нашi партнери