Чемпіонат України з гирьового марафону знову пройшов у Херсоні

20 травня в ТРЦ «Фабрика» з’їхалися найсильніші гирьовики-марафонці. Ініціатором проведення цього заходу виступив віце-президент федерації гирьового хортингу України, засновник гирьового марафону в Україні - Михайло Олійник. Михайло розповів Інтернет- виданню «Херсонщина за день»  про ці змагання і плани на майбутнє.

- Скажіть, як виникла ідея проведення таких змагань?
- Справа в тому, що гирьовий марафон уже давно має своїх прихильників в країнах Балтії, Європи, Росії, Білорусі. Там проводяться масштабні змагання, навіть чемпіонати Європи та світу. В Україні чомусь так не сталося, хоча наші спортсмени приймають участь в таких змаганнях за кордоном. Але прихильники даного напряму в Україні є. Тому у вересні 2016 року я провів перший чемпіонат України у Скадовську. На ці змагання приїхало біля 40 спортсменів. Також приблизно кількість була у грудні. Цього року нас стало більше - приблизно 60 спортсменів з 10 областей.

- А чим відрізняється класичний гирьовий спорт від гирьового марафону?
- У класиці регламент виконання вправи 10 хвилин. Правда приходиться працювати з двома гирями. В марафоні одна гиря, а час - 30 або 60 хвилин. Задача підняти максимальну кількість разів за відведений час.

- Хто допомагає в проведені таких масштабних змагань на Херсонщині?
- Принципово не працюю з жодними спорткомітетами, для яких перш за все важливо поставити галочку за свою роботу. Розвитком виду спорту вони не переймаються. Я цього не люблю. Тому всі змагання, які я організовую, проходять без них. Для прикладу, я розкажу, як було організовано цей чемпіонат.
Екскурсію для спортсменів у день приїзду провів Олексій Білецький.  Приміщення для зважування надало  вище училище фізичної культури, в готелі училища проживали всі учасники чемпіонату. Каву, чай, печиво, якими я пригощав гирьовиків після зважування, також надали небайдужі люди, мої друзі. ТРЦ «Фабрика»  гостинно, на безкоштовній основі надала майданчик для змагань. Медалі і грамоти мені передала ГО «Федерація любителів спорту», Галацан Наталя. Кубки оплатив Володимир Сальдо. Магніти, чашки, гирі-сувеніри - Докучаева Тетяна. Знижка  на відпочинок спортсменам на 1000 грн - туристична компанія «Альтравел», спортивне харчування призерами (25) пакетів «Стронг фіт брутто» - Малінович Таня. Козацький куліш на закриття змагань приготував Хлупін Максим. В оформленні помостів допоміг Остапішен Віктор. Апаратуру для проведення надав фітнес-клуб «Хамер», в якому я працюю персональним тренером. Усі мої друзі, вихованці були задіяні в створенні цього справжнього спортивного свята. Просто треба скоординувати зусилля усіх небайдужих до спорту людей. Рівень проведення змагань у Херсоні порівнюють з рівнем чемпіонатів світу та Європи. Я радий, що мої організаторські здібності так високо оцінюють.

- Наскільки нам відомо, ви виступаєте не тільки як організатор, але і як спортсмен?
- Так, приходиться показувати приклад вихованцям! Але насправді дуже важко - бути організатором і виступати. Хоча цього разу завоював два золота.

- Які найближчі плани?
- Зараз розпочали підготовку на чемпіонат Європи з гирьового марафону, який пройде у Мінську 29.06-2.07. Прийшов час нашим марафонцям вийти на міжнародну арену.

Лжерело


Фото:

Нашi партнери