23 червня – День народження Міжнародного олімпійського комітету

23 червня вся Олімпійська сім’я відзначає День народження Міжнародного олімпійського комітету, який, до речі, цього року святкує свою 118-річницю.

В далекому 1894 році в Парижі на міжнародному конгресі з питань фізичного виховання зі своїм докладом виступив барон П’єр де Кубертен, людина яка відновила світовий олімпійський та спортивний рух. Приємно, що і наш співвітчизник полтавчанин Олексій Бутовський вніс неоціненний вклад у відродження найважливішої спортивної події сучасності - Олімпійських ігор.

Конгрес схвально поставився до виступу П’єра де Кубертена і прийняв рішення про заснування МОК і проведення I Олімпіади у 1896 році в Греції.
Олімпійський рух має на меті своїми основними цілями виховувати молодь за допомогою спорту в дусі взаєморозуміння і дружби, що сприяє миру та злагоді у світі.

Історія сучасного олімпійського руху в Україні розпочалася в 1952 році, коли спортсмени нашої держави у складі збірної команди Радянського Союзу вперше прийняли участь в Іграх XV Олімпіади в Гельсінкі. За 60-річну історію виступу на Олімпійських іграх нашими атлетами завойовано 603 медалі, з них: 231 золота (особистих - 102), 167 срібних (особистих - 75), 205 бронзових (особистих - 85) нагороди.

Членами МОК в Україні є Олімпійські чемпіони – перший президент НОК Валерій Борзов, та нинішній – Сергій Бубка, якого до речі обрано президентом Національного олімпійського комітету України саме 23 червня 2005 року. 


Фото:

Нашi партнери