Міжнародний День шахів. Хочеш бути успішним? Грай у шахи!

20 липня 1924 року була започаткована Міжнародна федерація шахів (ФІДЕ), яка в 1966 році ініціює створення міжнародного свята, присвяченого грі в шахи. Подія відзначається майже в 200 країнах світу, а традиція святкування закладена ЮНЕСКО. З 2012 року в нашій державі 20 липня також відзначають День шахів в Україні.

«У цій грі поєднуються самі суперечливі поняття: вона і стара, і вічно нова; механічна в своїй основі, але приносить перемогу тільки тому, хто володіє фантазією; обмежена тісним геометричним простором - і в той же час безмежна в своїх комбінаціях; безперервно розвивається - і зовсім безплідна; думка без виведення, математика без результатів, мистецтво без творів, архітектура без каменю.
І, проте, ця гра витримала випробування часом краще, ніж всі книги і творіння людей, ця єдина гра, яка належить всім народам і всім епохам, і нікому не відоме ім'я божества, що приніс її на землю, щоб розсіювати нудьгу, витончувати розум, підбадьорювати душу ».

«Люди, обдаровані виключно здібностями шахістів. Це особливі генії, яким політ фантазії, наполегливість і майстерність точності властиві не менше, ніж математикам, поетам і композиторам, тільки в іншому поєднанні і з інший спрямованістю».

«Шахи, так само, як любов, вимагають партнера».

«Чудова особливість шахів полягає в тому, що розум, суворо обмеживши поле своєї діяльності, не втомлюється навіть при дуже сильній напрузі, навпаки, його енергія загострюється, він стає більш живим і гнучким».

Стефан Цвейг (28.11.1881 - 22.02.1942) - австрійський письменник, критик, автор численних белетризованних біографій, автор «Шахової новели» (1941).


 


Фото:

Нашi партнери