Людина тижня. Легендарний футболіст київського «Динамо» Андрій Буба святкує 80-річчя

10 серпня  легенда київського «Динамо»  Андрій Біба відзначає свій 80-річний ювілей. Капітан «біло-синіх»  60-х провів в чемпіонаті СРСР 246 матчів, в яких забив 69 м'ячів. В його активі історичне перше «золото» киян в союзному першості, а також перший гол радянських клубів в єврокубках.

Під час урочистостей з нагоди 80-річчя видатного динамівця Андрія Біби одним із перших ювіляра привітав перший віце-президент ФК «Динамо» (Київ) Віталій Сівков.

Він також узяв на себе почесну місію передати Андрію Андрійовичу Бібі від президента клубу Ігоря Михайловича Суркіса трудовий сертифікат на довічний контракт із клубом.
- Велике щастя, коли ти можеш у житті поспілкуватися з легендою. З Ігорем Михайловичем ми декілька разів обговорювали, що ж даруватимемо ювілярові. І президент клубу висловив таку думку: на сьогоднішній день ми маємо унікальний випадок, коли ювіляр - людина легендарна та унікальна у всіх проявах, людських, творчих, професійних - не просто прожив 80 років, але і сьогодні трудиться так, що молоді можуть йому позаздрити – стрункому, красивому, зрілому чоловікові, якому на вигляд не даш і 60-ти років. Це легенда, яка викликає захоплення і сьогодні своєю працею.

З огляду на це Ігор Михайлович Суркіс вирішив зробити Вам наступну пропозицію. Цей сертифікат засвідчує, що, враховуючи багаторічні заслуги перед футбольним клубом «Динамо» (Київ), високий професіоналізм і багатий життєвий досвід, які щоденно передаються молодшим за віком співробітникам клубу, а також з нагоди 80-річчя, тренеру-селекціонеру ФК «Динамо» Київ Андрію Андрійовичу Бібі пропонується довічний контракт із клубом. Цей контракт Ігор Михайлович підписав і бажає Вам творчої наснаги та здоров’я!

Згодом до конференц-зали по міжнародному зв’язку зателефонував і особисто Ігор Михайлович Суркіс:
- Дорогий Андрію Андрійовичу, дозвольте Вас привітати з ювілеєм, побажати міцного здоров’я, удачі, добробуту, здоров’я Вашій родині. Я вважаю, що Ви є символом не лише українського футболу, як уже було сказано, а й світового. Враховуючи, що я підписав із Вами сьогодні довічний контракт, я хочу, щоб Ваше сторіччя ми з Вами святкували разом і вшановували вас так само, як і сьогодні. (Джерело: FC Dynamo Kyiv)

Довідково. Андрій Андрійович Біба (10.08.1937) — радянський футболіст, півзахистник. хаслужений майстер спорту СРСР (1967). Вихованець київської ФШМ. Виступав за «Динамо» (Київ) (1957-1967), «Дніпро» (Дніпропетровськ) (1968-1969), чернігівську «Десну» (1970). У вищій лізі чемпіонату СРСР провів 246 матчів, забив 69 голів. За збірну СРСР провів 1 матч - 4 липня 1965 року в домашньому матчі проти Бразилії (0:3). У різні роки працював в тренерському штабі таких клубів, як київське «Динамо», «Таврія» (Симферополь), «Дніпро» (Дніпропетровськ). Тренував «Спартак» (Житомир), «Угольок» (Горлівка), «Поділля» Хмельницкий, «Нафтовик» (Охтирка), «Хімік» (Житомир).В теперішній час — тренер-селекціонер київського «Динамо», президент українського клубу «Шкіряний м'яч».
У колекції Андрія Біби три «золота» всесоюзної першості 1961 1966 і 1967 років, «срібло» 1960 і 1965 років.  Два Кубка СРСР 1964 і 1966 років. Біба є автором першого м'яча радянських команд в європейських клубних турнірах - він був забитий динамівцем в 1965 році в ворота клубу «Колрейн» (Північна Ірландія).


 


Фото:

Нашi партнери