Поради дня від Лілії Подкопаєвої тим, хто вирішив займатися спортом професійно

Лі́лія Подкопа́єва (15.08.1978) – відома українська гімнастка, заслужений майстер спорту України зі спортивної гімнастики (1994), Абсолютна чемпіонка світу (1995), Європи (1996). Володарка Кубка Європи (1995). У 1996 році  на XXVI Олімпійських іграх в Атланті посіла перше місце в абсолютній першості, перше місце у вільних вправах, друге місце на колоді. Володарка 45 золотих, 21 срібної та 14 бронзових медалей.


«Я вважаю, що людина повинна займатися тим, що приносить йому задоволення. Якщо професійний спорт приносить задоволення, то йому доведеться віддатися повністю, не розпорошуючись на інші заняття. Інакше результату не домогтися.

Моя порада в тому, щоб після закінчення спортивної кар'єри бути готовим знову вчитися новому, не боятися визнати, що ти чогось не знаєш або не вмієш. Наприклад, в США, де спорт дуже розвинений, спортсмени після завершення своєї кар'єри часто стають спортивними коментаторами, журналістами або починають тренувати. Але там інтерес до спорту значно вище. У нашій країні, можливо, доведеться освоїти абсолютно нову сферу діяльності. Не потрібно цього боятися. Просто брати і знову вчитися.

Підвищити шанси на успіх в спорті часто допомагають додаткові заняття, які розвивають пластику рухів або зміцнюють тіло.

Наприклад, як додаток до основних тренувань, у нас завжди були заняття хореографією. Викладала прима-балерина Донецького театру Світлана Валентинівна Дубова. Ці заняття були досить складними, але дозволяли розвинути почуття музики, поліпшити пластику тіла, фігуру, зміцнити поставу. У балетного станка ми довго опрацьовували кожен м'яз, вчилися відчувати своє тіло.

Заняття балетом були всього лише доповненням, але вони надавали родзинку майстерності будь-якого спортсмена, якусь легкість при виконанні гімнастичних вправ. Для багатьох тоді ці заняття здавалися зайвими зусиллями, але мій тренер вірила, що з дрібниць виходить хороший результат. Як і в житті, в гімнастиці подібні «дрібниці» грають важливу роль»


 


Фото:

Нашi партнери