Спортивне орієнтування - спорт, що гартує дух і дарує здоров’я

З 2 по 5 листопада відбулися традиційні відкриті Всеукраїнські змагання зі спортивного орієнтування, в яких взяли участь понад 100 спортсменів з Київської, Черкаської, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей. Змагання вже традиційно проводилися у 5 чоловічих вікових групах (від 12-річних юнаків до чоловіків, яким виповнилося 45 і більше років) та 5 жіночих (від 12-річних дівчаток до жінок, яким виповнилося 45 і більше років).

10 перемог і 20 призів здобули олешківці. Чемпіонами у своїх вікових групах стали: Діана Симонян, Ольга Огорь, Віктор Стольніков, призерами – Олександр Варакса та Гліб Штепенко. Переможці та призери змагань були нагороджені медалями та грамотами. На «відмінно» відпрацювали начальники дистанцій: майстер спорту України Євген Кандибей та кандидат у майстри спорту України Сергій Гаврик.

На цих змаганнях щорічно, як і цього разу, всіх гостей першим зустрічав їх засновник і організатор, суддя національної категорії, Володимир Костянтинович Карась. Володимир Костянтинович постійно працює тренером-викладачем у Олешківскій ДЮСШ Олешківської районної ради. Ця людина вже не перший десяток років тренує дітей по спортивному орієнтуванню з 5 по 11 клас на базі Олешківської школи № 4.

- Основна мета занять зі спортивного орієнтування – це укріплення загального імунітету організму, - розповідає Володимир Костянтинович. – Звісно, паралельно це й підготовка до змагань: районних, обласних, всеукраїнських. Кожного разу змагання відбуваються на новій місцевості, тож карта і компас для спортивного орієнтування – це основне.

Зазвичай змагання, як обласного, так і державного значення проводяться в лісах. Для Херсонщини така місцевість одна-єдина – олешківські ліси. Тож команді з Олешок завжди є, де тренуватися.

- Раденськ, Великі Копані, Олешки, – одним словом там, де є ліс. Одного разу чемпіонат України проводили в Новозбур’ївському лісництві. Головне для нашої команди – показати кращий час з усіх. На змаганнях завжди є короткі, середні та довгі дистанції. Найсвіжіші наші перемоги – це Всеукраїнські змагання, на яких перше призове місце посіла Вік¬торія Кірсановська, моя учениця, - пишається Володимир Карась.

Через недостатність фінансування олешківські спортсмени виїздять на змагання не дуже часто. У більшості випадків кошти потрібні на оплату житла, проїзду та харчування для дітей. Останнім часом фінансово команді зі спортивного орієнтування допомагав депутат Хе¬рсонської обласної ради Євген Рищук. За словами тренера Володимира Карася, для того, аби в дітей була можливість виступити на різного рівня змаганнях, потрібна фінансова підтримка від держави.

- По Україні з нашого виду спорту постійно проходять 10-15 чемпіонатів. Раніше ми виїздили на десяток змагань, а зараз тільки двічі виїхали, - підкреслює Володимир Костянтинович. – Але жага до перемоги в дітей є. Щоб гарно виступити на змаганнях їм потрібно постійно тренуватися. Перемога та призове місце залежить виключно від рівня здібностей дитини. Комусь потрібно рік-два занять, а комусь – 4-5 років. Однак, приє¬мно, що мої випускники продовжують заняття. Зараз троє моїх учнів постійно займаються спортивним орієнтуванням в збірній юніорський команді України. Завжди в нас є призери на чемпіонатах України, на юніорських чемпіонатах. В цьому році двоє спортсменів їздили  виступали, повернулися з нагородами. Одна спортсменка – призер змагань, що відбулися влітку в Черкасах – Тетяна Савченко.

На сьогоднішній день в секції зі спортивного орієнтування постійно займаються 40-50 дітей. У них 4-6 тренувань на тиждень. Ці заняття приносять не лише перемоги – зазвичай у цей вид спорту йдуть діти, в яких є проблеми зі здоров’ям, дихальною системою.

- Почасти дітей віддають до секції батьки. Вони розуміють, що у хлопчика чи дівчинки слабке здоров’я. А потім приходять і дякують, адже через 3-4 роки занять у школярів проходить бронхіальна астма, інші хронічні захворювання. Це все легка атлетика та лісове повітря. Звісно, взимку, коли рано темніє, ніхто не йде до лісу, ми проводимо тренування на базі школи, в спортивному залі. А ось на вихідних, коли є час, йдемо на відкриту місцевість, – говорить Володимир Карась.

Проблемою для спортсменів залишаються лісові пожежі. Адже через них місцевість олешківських лісів постійно змінюється, а значить – змінюється і карта змагань, за якою учасники йдуть до фінішу. За словами тренера Володимира Карася, якщо карта буде неточною, то і орієнтування можна визнати недійсним, а отже шанс на перемогу втрачається...

Джерело:«Херсонщина за день»


Фото:

Нашi партнери