Мінмолодьспорту наголошує на потребі захисту життя і здоров`я учасників фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів

13 березня в Мінмолодьспорту відбувся брифінг «Захист життя і здоров`я учасників фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів».

Участь у заході взяли перший заступник Міністра молоді та спорту Ігор Гоцул, в.о. директора ДП «Український медичний центр безпеки дорожнього руху та інформаційних технологій Міністерства охорони здоров`я України»  Максим Циганок, в.о. директора ДП «Служба спортивної медицини України»  Анатолій Вієвський, народний депутат України, в.о. голови Комітету ВРУ по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією Юрій Савчук.

Під час брифінгу було надано роз`яснення щодо основних засад спільного наказу «Про затвердження Положення про медичне забезпечення фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів, закладів фізичної культури і спорту».

Як зауважив Ігор Гоцул, поява даного документу зумовлена потребою впорядкування норм допуску до змагань учасників, адже неналежне їх використання несе значні ризики для здоров'я громадян.

«Ми всі розуміємо, що участь в пробігу — це суттєвий виклик здоров'ю. І окрім відповідних вольових якостей, людина повинна мати відповідні показники здоров'я. Ігнорування того, що потрібно перевірити здоров'я і впевнитися в тому, що людина може здійснити такий виклик для себе, іноді призводить до поганих наслідків, в окремих випадках навіть летальних», - наголосив Ігор Гоцул.

Перший заступник Міністра також відзначив, що ще одним чинником, який враховувався при прийнятті нормативного акту, став розвиток «чорного ринку медичних довідок»:

«Лікарі різного фаху беруть на себе сміливість видати довідку, при цьому не беручи на себе відповідальність безпосередньо за здоров'я цієї людини. Людина купує довідку, організатори змагань цією довідкою знімають з себе відповідальність за життя і здоров'я людини».

Ігор Гоцул зауважив, що дії з реалізації вищезазначеного наказу спрямовані виключно на те, щоб виконувати чинне законодавство.

«У відповідності до закону України «Про фізичну культуру та спорт»  виключно лікарі спортивної медицини можуть фахово засвідчити готовність людини до відповідних фізичних навантажень. І це логічно. Ми не звертаємося до офтальмолога, коли в нас болить зуб. Є лікарі, фах яких визначено державою як спортивні лікарі. Для них встановлено стандарт огляду пацієнта, надання дозволу на заняття фізичною культурою і тільки лікарі такого фаху, відповідно підготовлені, мають давати оцінку».

За словами Максима Циганка, у світлі впроваджуваної медичної реформи, передбачається, що функцію спортивного лікаря буде виконувати сімейний лікар. «Адже ніхто краще за особистого сімейного лікаря не знає про стан здоров'я свого пацієнта», -  переконаний він.

Як повідомив Анатолій Вієвський «Служба спортивної медицини України»  підписала Меморандум з Асоціацією сімейних лікарів та разом з МОЗ працює над питанням як зробити так, щоб сімейний лікар займався не лише хворобами, а й руховою активністю, у тому числі підіймалося питання допусків.

«Допуск — це не головна мета. Це маленький елемент, який потрібен в усьому цивілізованому світі. Неприпустимо, щоб спортивно-оздоровча діяльність не мала медико-біологічного забезпечення», - наголосив Анатолій Вієвський.

Підтримав ініціативу обох Міністерств щодо упорядкування питань медичне забезпечення фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів народний депутат Юрій Савчук. Окрім того це спростить роботу тренерів, які також несуть відповідальність за життя і здоров'я спортсменів. Він також заявив, що візьме питання легальної видачі медичних допусків під депутатський контроль.


Фото:

Нашi партнери