Спонсорство у спорті: взаємовигідна співпраця

20 березня Спортивний комітет України в рамках Академії СКУ провів семінар: «Формування партнерських відносин громадськості та бізнесу у спорті» для спортивних функціонерів. Партнерами заходу виступили Міністерство молоді та спорту та Національний олімпійський комітет

Спонсорство – одне з найбільш актуальних питань для спортивних орагізацій України. Присутні отримали можливість почути обидві сторони процесу та, головне.отримати відповіді на запитання: «Що хочуть почути потенційні спонсори?», «Як та яку інформацію потрібно нести потенційному спонсору?» та «Яким чином знаходили спонсорів успішні проекти?».

Від імені великих компаній, які є потенційними спонсорами для спортивних організацій виступили%  Марина Соловйова, голова департаменту комунікацій IDS Borjomi Ukraine; Ірина Лопот - провідний бренд-менеджер IDS Borjomi Ukraine; Ольга Клименко, менеджер з корпоративних комунікацій Procter&Gamble в Україні, та Лілія Загребельна, PR-директор ТОВ «Нова Пошта».

Головні тези першої сесії, присвяченої потребам спонсорів: 

• Спонсорська пропозиція повинна мати в запасі досить великий проміжок часу та надаватись заздалегідь. Бюджетний рік великих компаній та організацій починається восени, або навіть влітку, планування їх бюджетів проходить велику кількість погоджень і бюджетна програма має бути сформована задовго до початку календарного року, а отже і запит має розглядатись задовго до погодження загального бюджету.

• До кожного потенційного спонсора потрібно підходити індивідуально. Кожна велика та розвинута компанія має свою філософію та політику, а отже сприяє в розвитку якогось певного напрямку (наприклад, «Нова пошта» - поєднує людей за допомогою своїх послуг, а біг Run Ukrainе сприяє об’єднанню людей за допомогою бігу). Не варто пропонувати стати спонсором організаціям, які не мають нічого спільного із вашим проектом.

• Велика глобальна організація (всеукраїнська або міжнародна) практично не погоджується на одноразові заходи, які відбуваються в одному місті. Таких спонсорів цікавить глобальність івенту, або «географія» вашого виду спорту. У крайньому випадку, можна спробувати задіяти «місце народження» організації (наприклад, «IDS Borjomi Ukraine» відчуває відповідальність за західний регіон та легше погоджується на невеликі акції у цій місцевості).

• «Спонсорство – це не благочинність». Як зазначила Ольга Клименко, пропозиція має бути цікавою для потенційного спонсора, але справа тут не в розміщенні банерів та логотипів, а в тому аби проект вирішував певну проблему, якою опікується потенційний спонсор, або яка є дотичною до політики компанії.

Протягом другої частини семінару лектори запропонували реальні відпрацьовані кейси успішно реалізованих проектів.
Своїми досягненнями з присутніми поділились Влад Салун, організатор міжнародного брейк-денс-фестивалю Battle School; Юрій Зозуля, засновник спортивно-розважального комплексу X-Park; Дмитро Черницький, генеральний менеджерRun Ukraine. Зазначені кейси стали міжнародними проектами, про які знають далеко за межами України, які приносять дохід та продовжують бути цікавими для спонсорів.

З огляду на свій досвід,лектори наголосили на наступних моментах:

• В Україні можна і потрібно реалізовувати цікаві проекти.
В нашій державі є потенціал та попит, а також є талановиті менеджери, які здатні вкласти душу у проект, а отже, в кожного присутнього є достатньо потенціалу для того, аби створити продукт, цікавий для спонсора. Головне, рухатись, думати, не програмуватися на невдачу.

• Пропозиція для спонсора має бути максимально продуманою та готовою. Жоден менеджер середньої ланки не захоче нести керівництву на розгляд сирий проект. А це означає, що ви, як ідеолог проекту, маєте максимально все підготувати і принести готову пропозицію з усіма деталями. Таким чином ви продемонструєте і свою зацікавленість у спонсорі і дасте зрозуміти, що з вами можна мати справу.

• Будь-який проект має створюватись від душі. Проекти, створені лише заради грошей, приречені на поразку. Досвід доводить, що реально успішними стають проекти, які створювались заради емоції, людей та ідеї.

• Будь-який продукт та будь-яку ідею можна продати, якщо знайти потрібний ключ до людини, яка приймає рішення. Тому Влад Салун радить особисто знайомитись із спонсорами, слухати їх, шукати те, що зацікавить саме цього спонсора.

• Легше отримати 1 млн.грн, ніж 10 тисяч. Як зазначив Влад Салун, купа документів на десятитисячний проект абсолютно ідентична пакету на мільйони гривень, тож, може так статися, що компанія відмовиться від недорогого проекту просто через те, що сил на цей проект може піти більше, ніж грошей.

• Оптимізація – наше все. Юрій Зозуля звернув увагу на те, що сьогоднішній світ переповнений подіями, глядач пересичений новинами та цікавинками і його важко втримати на трибуні. Аби зацікавити глядача його постійно потрібно «годувати» все новим і новим контентом, а значить варто робити заходи мультиспортивними, з напоями, їжею, музикою та іншими розвагами, окрім суто спорту. Тим паче це дозволить оптимізувати ресурси: залучаючи до свого заходу представників інших видів спорту, можна розподілити витрати та на всіх учасників процесу. Таким чином залучається більша аудиторія, отримується яскравіше емоційне забарвлення і, як результат, ваш захід стає цікавішим для спонсора.

• Спонсор платить за емоцію. Емоції, які отримують відвідувачі заходу сприяють подальшим продажам продукту спонсора, тож він готовий вкласти гроші у ваш захід, якщо бачить, що ви зможете викликати в аудиторії необхідну емоцію.

• І звісно, важливу роль відіграє команда, яка з вами працює. Це мають бути люди, які люблять свою справу, які живуть нею. І хоча, не кожен професійний спортсмен-чемпіон може бути менеджером, проте завжди можна залучити професіонала ззовні, а команда має вірити у свою справу всім серцем.

Підсумовуючи вищесказане, зазначимо:усі ми знаємо навіщо нам потрібні спонсори, але не кожен розуміє, що спонсорство – це взаємовигідна співпраця. Великим компаніям, таким як «Нова Пошта», «Procter&Gamble» або «IDS Borjomi Ukraine» важливим є не розміщення логотипів та банерів, а вирішення соціальної проблеми. Тож, ідучи з пропозицією до спонсора, потрібно виконати «домашнє завдання» та зробити свій проект таким, який відповідатиме потребам потенційного спонсора.

Третю частину провів Володимир Юрчук, управляючий партнер Maksymchuk.Sponsorship Marketing, який розповів про формування спонсорського пакету та комунікацію з партнерами. Він наголосив, що в індивідуальній пропозиції під кожного спонсору потрібно робити акцент на спонсора, а не на себе. При цьому, не лестити партнеру.
Детальні презентації спікерів шукайте на нашій сторінці в фейсбук: facebook.com/scu.org.ua

Вдалих Вам проектів та успішного розвитку!

Прес-служба Спортивного комітету України


Фото:

Нашi партнери