Схвалено Концепцію Загальнодержавної цільової соціальної програми розвитку шахів «Інтелект нації» на 2013-2020 роки

Кабінет Міністрів України розпорядженням №706-р від 26.09.2012 схвалив Концепцію Загальнодержавної цільової соціальної програми розвитку шахів "Інтелект нації" на 2013-2020 роки,  інформує сайт Державної служби молоді  та спорту України.

Відтепер Міністерству освіти і науки, молоді та спорту разом із заінтересованими центральними і місцевими органами влади у тримісячний строк необхідно розробити та подати Кабінетові Міністрів проект Загальнодержавної цільової соціальної програми розвитку шахів «Інтелект нації» на 2013-2020 роки.

Шахи — інтелектуальний вид спорту з давніми історичними традиціями та потенційними можливостями. Гра в шахи розвиває логічне мислення, сприяє покращенню пам’яті, формує витримку та почуття відповідальності за доручену справу, здібності до самоаналізу та самостійного прийняття рішення. Шахи — невід’ємна складова загальнодержавної системи фізичної культури та спорту, спрямована на зміцнення здоров’я, розвиток морально-вольових та інтелектуальних здібностей людини.

В Україні протягом останніх 20 років спостерігається погіршення стану розвитку гри у шахи.
На юнацьких чемпіонатах Європи та світу чисельність юних українських шахістів не перевищує 20 осіб, а кількість учасників від таких держав, як Російська Федерація, Китай, Індія, Туреччина, Вірменія, Азербайджан, США у кілька разів перевищує кількість учасників від України.

Тому метою Програми є створення умов для залучення до гри в шахи широких верств населення, насамперед дітей та молоді, а також відбору та підготовки обдарованих осіб для спорту вищих досягнень шляхом формування сучасної інфраструктури, необхідної для розвитку шахів.

Оптимальний варіант розв’язання поставленої проблеми передбачає запровадження системного підходу, концентрації зусиль центральних, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості із залученням коштів бюджетів усіх рівнів та інших джерел.

Зокрема, у рамках розв’язання проблеми, передбачається забезпечення навчання учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів базових елементів гри в шахи, удосконалення системи відбору та підготовки національних збірних команд до чемпіонатів Європи та світу, Всесвітніх шахових олімпіад, популяризацію гри в шахи у засобах масової інформації, поліпшення матеріально-технічної бази, зокрема будівництво Палацу шахів у м. Києві.


Фото:

Нашi партнери