Ігор Гоцул: За інформацією ВОЗ, 1 долар вкладений у систему спорту в країні, заощаджує близько 7 доларів вкладених в систему охорони здоров'я

11 червня представники Мінмолодьспорту взяли участь у засіданні Ради донорів з питань впровадження реформи децентралізації під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубко та керівника Програм співробітництва Представництва ЄС в Україні, співголова Ради донорів Беренд де Гроот.

Перший заступник Міністра молоді та спорту Ігор Гоцул розповів про позицію Міністерства щодо використання досвіду європейських країн задля розвитку спортивної сфери та молодіжної політики у контексті децентралізації:

«Децентралізація змушує докорінно змінювати систему молоді та спорту України, однак для ефективності тих змін, які проводяться, ми теж потребуємо кращих практик. Є офіційна інформація, яка свого часу була розповсюджена Всесвітньою організацією охорони здоров'я, про те, що 1 долар вкладений у систему спорту в країні, врешті решт заощаджує близько 7 доларів, які потім потрібно вкладати в систему охорони здоров'я.»

Ігор Гоцул відзначив, що заняття фізичною культурою та спортом, є одним з найефективніших інструментів, які допомагають здобути не лише здоров'я, а й дає поштовх до розвитку й інших сфер людського життя.

«Наразі система спорту потребує реформування. Однак на заваді цьому серед іншого стоїть вкрай консервативне спортивне середовище. То ж участь авторитетних людей зовні, започаткування успішних практик за прикладом інших країн, могло б допомогти Міністерству зрушити цю систему швидше й ефективніше. І такі зміни можуть дати, не тільки те здоров'я про яке я говорив, вони впливають суттєво на формування особистості та громадянина, мають значний соціальний та економічний ефект.»

За словами першого заступника Міністра молоді та спорту, залучення структурованих громадських об'єднань, якими є спортивні федерації, суттєво впливає на розбудову громадянського суспільства і може допомогти громаді ефективніше впливати на вироблення управлінських рішень з одного боку, та контроль за використанням коштів з іншого. То ж Мінмолодьспорту потребує залучення експертного середовища до розробки нової моделі управління спортом як в державі, так і на рівні регіонів, а також розробка нового стандарту системи спорту в закладах освіти.


Фото:

Нашi партнери