Більярд – більше, ніж гра. Не вірите?

Більярдний спорт – вид спорту, для якого необхідні спеціально обладнаний стіл, кий та кулі. За допомогою кия переміщаємо кулі по столу в залежності від цілей гри. Найчастіше основним завданням двох суперників є потрапляння кулі до лузи. Більярд як вид спорту розвиває в людини, яка займається ним, окомір, координацію, швидкість реакції, кмітливість. Окрім того, до виваженого рішення необхідно підходити терпляче та холоднокровно, адже одна помилка може коштувати перемоги.


Більярд – одна з найдавніших ігор у світі. Ймовірно, батьківщиною більярду є Індокитай. За іншою версією він зародився в Єгипті. Про це свідчать зображення гравців у м'яч з палками, що нагадують сучасний кий, на давніх фресках і барельєфах. 
Як вид гри з м'ячем або кулею він був представлений на перших Олімпіадах (VII ст.. до нашої ери) ще в Стародавній Греції. Існують достовірні відомості про те, що в більярд грали Олександр Македонський і його батько Філіп II (V – VI ст.. до н. е.) і цариця Клеопатра (I ст.. до н. е.). 
Різновиди більярду представляє #SportsWeek :  
ПІРАМІДА - різновид світового лузного більярду. Ігри на ведуться шістнадцятьма відносно великими кулями (d=68мм), п'ятнадцять з яких мають номер з першого по п'ятнадцятий, а шістнадцята куля відрізняється від них особливою розміткою або кольором. Лузи в російському більярді строгі і вимагають від гравців високої точності удару, влучності і майстерності. Мета гри – першим забити 8 куль.
ПУЛ – американський лузний більярд, характерними особливостями якого є невеликий розмір стола (від 6 до 9 футів), досить великі лузи і шістнадцять невеликих різнокольорових куль (d=57.2мм), які потрапляють в лузи за відповідними правилами.
СНУКЕР – англійський лузний більярд, якому віддають первагу у Великобританії. Характерні особливості снукера: досить великі столи (від 9 до 12 футів), порівняно великі лузи і маленькі різнокольорові кулі (d=52,5 мм). Гра ведеться за складними правилами двадцятьма двома кулями, з яких п'ятнадцять червоних і сім різнокольорових. Без суттєвих змін правила гри в снукер залишалися десятиріччями, підтверджуючи думку про здоровий консерватизм англійців.
КАРАМБОЛЬ – безлузний більярд. Безлузний стіл невеликого розміру (від 6 до 10 футів) і на столі частіше за все три невеликих кулі, як правило, дві білих і одна червона. Карамболь – це особливий удар, при якому биток торкається спочатку однієї кулі, а потім, «зробивши» один, два або три борта, повинен торкнутися іншої кулі. Гра вимагає надзвичайної майстерності, відчуття сили удару і обертання, вона заворожує складністю траєкторії руху битка і оригінальністю вирішення окремих комбінацій. Після кожного удару на карамбольному столі утворюється своя особлива, майже неповторна позиція куль, для вирішення якої потрібна неабияка фантазія. Це і є основною принадою карамболя. На думку майстрів – це найскладніша гра у більярд. 
Дисципліни Пул і Снукер входять до програми Всесвітніх ігор, тому слід акцентувати увагу на досягнення саме в цих дисциплінах більярдного спорту. 
Конкуренція та рівень професійної гри в Снукері найвищі серед усіх інших дисциплін більярду. 
Активним розвитком Снукеру Федерація спортивного більярду України займається з 2005 року, але тільки 2019 року українські спортсмени змогли вибороти першу медаль: Командний (парний) чемпіонат Європи зі снукеру – команда в складі Владислава Вишневського та Антона Казакова. На початку 2020 року киянин Юліан Бойко виборов срібло чемпіонату світу зі чнукеру, а згодом золото чемпіонату Європи зі снукеру 6red. Ці перемоги дали змогу Україні увійти до професійної ліги Снукеру, де змагаються найзірковіші спортсмени сучасності. 
Найкращі результати в Пулі на сьогодні демонструють Віталій Пацура та Катерина Половінчук. Успіхи Віталія та Катерини на Чемпіонатах Європи з пулу та активна участь у серії європейських рейтингових змагань – ЄвроТур, щороку наближають українських спортсменів до заповітної ліцензії на Всесвітні ігри.


Джерело: СКУ  


Фото:

Нашi партнери