У Херсоні для дітей з інвалідністю діє група адаптивного кіокушин карате

У групі адаптивного кіокушин карате новий тренер - чемпіон України та призер чемпіонату Європи Михайло Чернов. П′ять років заняття проводив засновник секції - Дмитро Бєлобров. Суспільне поспілкувалось з Михайлом і поцікавилось, як пройшла адаптація і чи знайшов тренер спільну мову зі своїми вихованцями.


«Я намагаюся через вправи донести їм те, що вони можуть набагато більше, ніж вони думають про себе. На жаль, до дітей з такими діагнозами в нашому суспільстві ставлення не дуже чемне. Я їм хочу показати, що вони можуть багато зробити самі: зможуть себе захистити, товаришувати, спілкуватися. Все нормально, не треба хвилюватися. Я спілкуюся з ними, як з дітьми на звичайних тренуваннях».

Третій рік на карате ходить Азамат. Мама хлопця Віра Білоус згадує перші тренування. Каже, сину важко було повторювати за тренером рухи, не слухався. Зараз дивує успіхами: знає і рахунок і деякі прийоми.

«Я засвоїв як ставити руки, як робити вправи, як коліна піднімати, як бити ногами», - говорить Азамат.

«Знаєте, що робить спорт з будь-якої дитини і людини? Це виховання – важлива частина. Людина починає розуміти, що таке досягнення, певні етапи досягнення, самодисципліна. Нам цього не вистачає. Спорт на загальних засадах не дуже доступний нам. Завдяки цій ініціативі у нас є можливість ходити на тренування», - розказує мама дитини з аутизмом Віра Білоус.

Зараз у секції займається 15 спортсменів з синдромом Дауна і аутизмом різного віку. У залі вони збираються двічі на тиждень. Тренування у цій групі проходить у звичному режимі, ніяких поблажок і всі мають викладатися на повну, розказує Михайло. Серед вихованців є 4 спортсмени, які мають помаранчевий пояс, двоє з яких зараз займаються в іншій групі.


«З кожним заняттям вони стають все краще. І коли дивишся на їх результат, а це правильно виконаний удар. Я не можу сказати, що дуже довго ми цього досягаємо. Вони звичайні діти, єдине – зі своїм світосприйняттям», - говорить тренер групи адаптивного кіокушин карате Михайло Чернов.

Перш ніж провести перше тренування, розказує Михайло, багато перечитав літератури, як правильно працювати з «сонячними»  дітьми і аутистами і які вправи краще використовувати для їх розвитку. Методикою подачі задоволені не тільки вихованці, а й батьки, каже мама 18-річного Богдана, Лариса Громакова. Завдяки секції діти не тільки розвивають тіло, а й стають дисциплінованими.

«Якась у цьому така цікавинка. Вони слухають тренера. Мам вони не слухають, коли ми вдома робимо якісь фізичні вправи. Тільки Михайло Володимирович сказав, що треба зробити, то вони одразу роблять», - говорить Лариса Громакова.

Ярослав Журба займається карате два роки. У хлопця аутизм. На всіх тренуваннях біля нього мама, яка допомагає зосередитись на завданнях тренера. З діагнозом Ярослава, говорить мама Тетяна, спорт дуже важливий.


«Навчилися слухати команди, тримати рівновагу, може викидувати руку, робити удар. Дуже задоволена цим. Фізичний розвиток для аутистів важливий. Дитина не замикається у собі. Тут вона спілкується з іншими», - розказує Тетяна Журба.

«Їх віддачею і роботою я задоволений. Все, що я кажу, всі завдання, які задаю, вони виконують. Так, може не дуже добре вони розуміють і не одразу все виходить, але з часом вони розвиваються, стають кращими і у них все виходить», - говорить тренер групи адаптивного кіокушин карате Михайло Чернов.

Автори - Ольга Ляшенко, Владислав Купрєєв.


Фото:

Нашi партнери