Всесвітні ігри: історія і сьогодення

Колосальна популярність Олімпійських ігор відома більшості людей нашої планети. Разом з тим, про масштабні комплексні змагання – Всесвітні ігри, які стрімко набирають популярність знають далеко не всі.

Проведення різних міжнародних змагань з видів спорту, які не входять до олімпійської  програми, переконливо доводить перспективність неолімпійського спорту. Він залучає до себе велику кількість учасників, а також стає більш видовищним. При цьому неолімпійський спорт є найважливішою складовою м іжнародного спортивного руху у всьому світі. 


З моменту свого першого проведення в Санта-Кларі в 1981 Всесвітні ігри стали однією з найважливіших глобальних мультиспортивних подій у світі. Група з 12 міжнародних спортивних федерацій вирішила об’єднати свої зусилля і сформувала Раду Всесвітніх ігор, пізніше перейменовану на Міжнародну Асоціацію Всесвітніх ігор (International World Games Association — IWGA). Оскільки захід проводиться лише раз на чотири роки, 11-денний захід прагне зрівнятися та перевершити важливість чемпіонатів світу для представлених видів спорту та дисциплін. Для багатьох спортсменів Всесвітні ігри є вершиною спортивної кар’єри.

На відміну від Олімпійських ігор для проведення Всесвітніх ігор місто-організатор не зобов’язаний будувати нові спортивні споруди та прилеглу інфраструктуру. По можливості, змагання проводяться на вже існуючих спортивних спорудах, оснащеність яких якраз і впливає на те, які види спорту увійдуть в обов’язкову програму змагань. Крім того, місто-господар може доповнити список декількома видами спорту на свій розсуд, бо за правилами (IWGA) програма Всесвітніх ігор не постійна і включає офіційні та демонстраційні види спорту.

Асоціація послужила каталізатором підвищення статусу та популяризації їх видів спорту на світовій спортивній арені, а для деяких з них допомогла здійснитися головною мрією – увійти до програми Олімпійських ігор. Серед них: бадмінтон, тхеквондо, пляжний волейбол та тріатлон. За останні 40 років ця мрія виправдалася не лише для цієї четвірки, а й для багатьох інших видів спорту. З’явитися на світ Міжнародній Асоціації Всесвітніх Ігор допомогли такі види спорту, як: бадмінтон, бодибілдинг, боулінг, бейсбол, кастинг, карате, пауерліфтинг, ролер спорт, софтбол, тхеквондо, перетягування канату та водні лижі.

Усі спортсмени, які беруть участь у заході, є найкращими у світі у своїх дисциплінах. Щоб брати участь у Всесвітніх іграх, їм необхідно пройти кваліфікацію на певних заходах міжнародних федерацій, таких як Кубки світу чи чемпіонати світу.

Вперше спортсмени України взяли участь в Іграх у 1997 році (V Всесвітні ігри) у м. Лахті (Фінляндія) і виступили на змаганнях зі спортивного танцю, акробатики та пауерліфтингу. На сьогодні в історії медалей Всесвітніх Ігор Україна займає 9 місце і налічує 128 медалей, з них 44 золоті, 47 срібних і 37 бронзових. У медальному заліку на Х Всесвітніх іграх 2017 року, які проводились у польському Вроцлаві Україна показала найкращий результат увійшовши в п’ятірку з 10 золотими, 7 срібними і 8 бронзовими нагородами.

 ХІ Всесвітні ігри відбудуться у Бірмінгемі, штат Алабама, США, з 7 по 17 липня 2022 року, більше ніж через 40 років, Ігри повертаються до США. Однією з особливостей цього заходу є те, що вперше в історії Всесвітніх ігор до програми включено одну дисципліну, що належать до сектору параспорту: регбі на візках. Крім того, спортсмени-інваліди (по одному на стать) змагатимуться у стрільбі з лука у рамках своїх звичайних змагань із цільового комплексу.

Як талісмани організатори обрали фігури римських богів Вулкана та Вести. Фігура Вулкана відноситься до статуї Вулкана в Бірмінгемі, колосальної статуї Алабами, яка є найбільшою чавунною статуєю у світі і вважається одним із найбільш незабутніх творів цивільного мистецтва в Сполучених Штатах.


Фото:

Нашi партнери