Юні олімпійці повернулися додому із зимового ЄЮОФ-2019

15 лютого  2019 року  відбулася урочиста церемонія закриття ХІV зимового Європейського юнацького олімпійського фестивалю, який протягом п’яти днів приймали Сараєво та Східне Сараєво.

Україну  на зимовому фестивалі  представляли  22 спортсмени, які виступили в 5 видах спорту і здобули для України 2 медалі.

Першу  медаль  у скарбничку українців приніс  17-річний вихованець Харківської біатлонної школи Степан Кінаш, який завоював бронзу в індивідуальній гонці на 12,5 км. Степан продемонстрував гарну швидкість на дистанції, а на чотирьох вогневих рубежах припустився лише однієї хиби, що у підсумку й дозволило піднятися на третю сходинку п’єдесталу.

Наступну медаль до свого активу записала юна грація Анастасія Архипова. 15-річна фігуристка, поступившись лише суперницям із Росії та Італії, здобула для України другу бронзу. 

Крім того, ще двоє спортсменів у величезній конкуренції зуміли потрапити до топ-10 – фігурист Андрій Кокура та біатлоністка Юлія Городна.

На початку урочистої церемонії  закриття ХІV зимового Європейського юнацького олімпійського фестивалю відбулося вручення медалей спортсменам, які виступали у передостанні дні. 

Зокрема, свою заслужену бронзову нагороду отримала українська   фігуристка Анастасія Архипова.

За традицією під час церемонії були спущені прапори, погашений олімпійський вогонь та передана своєрідна естафета ХV зимовому Олімпійському фестивалю, який відбудеться в Вуокатті (Фінляндія) в 2021 році. Нагадаємо, що вже влітку цього року представники літній видів спорту завітають до азербайджанського Баку на літній ЄЮОФ.
Довідково: У 1990 році за ініціативи президента Міжнародного олімпійського комітету Жака Рогге, який на той час очолював Європейські Олімпійські Комітети, було ухвалено рішення про проведення раз на два роки зимових та літніх Європейських юнацьких олімпійських фестивалів (ЄЮОФ).  ЄЮОФ – це найпрестижніші змагання Європи для юних спортсменів, які до того ж сповідують філософію й атрибутику дорослих Ігор: екіпірування, естафета вогню та його запалення, підняття прапора, допінг-процедури тощо. Представники України під егідою Національного олімпійського комітету беруть участь з 1993 року (у 1991 році українські спортсмени виступали у складі збірної команди CНД).  Починаючи з 1993 року на зимових та літніх ЄЮОФ юними олімпійцями було здобуто 185 медалей – 58 золотих, 66 срібних та 61 бронзову нагороду. Європейські юнацькі олімпійські фестивалі – гарна школа для майбутніх перемог. У різні роки учасниками Фестивалів були: ллімпійська чемпіонка Олена Підгрушна (біатлон), призерка чемпіонатів  світу та Європи з біатлону Анастасія Меркушина (біатлон), учасники Олімпійських ігор Ярослав Паніот (фігурне катання), Дмитро Мицак (гірськолижний спорт) та інші. Стосовно місця проведення, нагадаємо, Сараєво вже вдруге приймає олімпійські змагання – у 1984 році  тут були проведені XIV зимові Олімпійські ігри.

Фото:

Нашi партнери