У Києві пройшов турнір з кримськотатарської національної боротьби куреш імені Номана Челебіджхіна

Цими вихідними у Києві за підтримки Мінмолодьспорту пройшов восьмий турнір з кримськотатарської національної боротьби куреш пам'яті видатного кримськотатарського діяча Номана Челебіджихана.

Проведення в спортивних турнірів з національної боротьби куреш стало традицією останніх років в Криму, наразі ж, у зв'язку з анексією півострова змагання були перенесені до материкової України.

На урочистому відкритті спортивного свята були присутні народний депутат Рефат Чубаров, радник Міністра молоді і спорту України з питань Криму Гайана Юксель, члени Меджлісу Ільмі Умеров та Риза Шевкієва, гендиректор телеканалу АТР Ленур Іслямов, кримськотатарські активісти.

Вітання та побажання чесної та успішної боротьби від імені Міністра молоді та спорту Ігоря Жданова спортсменам передав директор Департаменту фізичної культури і неолімпійських видів спорту Мінмолодьспорту Матвій Бідний. 

Загалом на турнір в столиці зібралося понад сотня борців різного віку та вагової категорії з Криму, Запоріжжя, Херсона, Генічеська.  

Змагання були розділені на дві частини. Вранці до боротьби стали діти, далі ж за нагороди боролися дорослі. 

На глядачів турніру чекало захоплююче спортивне свято, а на переможців та призерів – медалі, подяки, кубки та грошові призи. Окрім того, особливим традиційним призом курешу - живим бараном був нагороджений кращий спортсмен в абсолютній ваговій категорії - Марлен Сеітумеров. 

Довідково: Номан Челебіджихан - кримськотатарський політик, перший голова уряду Кримської Народної Республіки, організатор I Курултаю кримськотатарського народу, перший муфтій мусульман Криму, Литви, Польщі, Білорусії. Відомий також як автор вірша «Ant etkenmen» («Клянуся»), знаний в подальшому як національний гімн кримських татар. 23 лютого 1918 року в Севастополі, у віці 32 років, був по-звірячому вбитий більшовиками, а тіло - викинуто в Чорне море.
Куреш - національний вид боротьби кримських татар, в якому спортсмени повинні тримаючи один одного за пояси покласти суперника на лопатки. Перемагає той, хто підіймає супротивника, кидає його на спину і падає разом з ним. Після двох поразок гравець вибуває.  

Фото:

Нашi партнери