Серед золотих медалістів-паралімпійців – випускниця Олешківської спеціальної школи Людмила Ляшенко

З 15 по 24 лютого 2019 року  у канадському місті Принс Джордж проходив чемпіонат світу з лижних перегонів та біатлону, в якому взяла участь  національна паралімпійська збірна команда  України з зимових видів спорту у складі 19 спортсменів.

Доробок команди: 42 високі нагороди, серед яких 9 золотих, 16 срібних та 17 бронзових медалей та перше місце  на чемпіонаті світу. У всі 7 змагальних днів чемпіонату світу українські паралімпійці ні разу не поступились першим місцем жодній із 17 країн-учасниць.

Найкраще від команди України виступили: харків’янка  Ляшенко Людмила  (ураження опорно-рухового апарату, клас стоячі)  – у здобутку 7 високих нагород, з яких 4 золоті медалі  (у тому числі 3 золоті медалі з біатлону, 1 золота з лижних перегонів), 2 срібні та 1 бронзова медалі з лижних перегонів; тернополянин Радь Тарас –6 високих нагород, з яких 3 золоті медалі з біатлону, 1 срібна та 2 бронзові медалі з лижних перегонів; харків’янка Шишкова Оксана – 6 високих нагород, 1 золота, 2 срібні з лижних перегонів, 3 бронзові медалі у біатлоні. 

Слід зазначити,  зо доля  харківської спортсменки,  майстра спорту України міжнародного класу Людмили Ляшенко  певним чином пов’язана з Херсонщиною, а точніше з Олешківським  дитячим будинком-інтернатом. 

Вона народилася 17  травня 1993 року у м. Запоріжжі. Має вроджені вади розвитку верхніх і нижніх кінцівок. Незважаючи на перенесені дві операції, повну функціональність лівої руки відновити не вдалося. Жила в Цюрупинському дитячому будинку-інтернаті з чотирьох років і навчалася у Цюрупинській спеціальній  школі. ісля закінчення 9 класу поступила до Харківського обліково-економічного технікуму ім. Ф. Г. Ананченко за спеціальністю «Соціальний працівник». Людмила займалася легкою атлетикою у групі спортсменів-інвалідів. Навчаючись на другому курсі взяла участь у курсі активної реабілітації у Національному Центрі паралімпійської і дефлімпійської підготовки та реабілітації інвалідів у м. Євпаторії. Була запрошена на тренувальний збір і чемпіонат України, де посіла 3 місце у лижних перегонах (спринт класичним стилем) й потрапила до резерву паралімпійської збірної.

Спортсменка стала постійним членом паралімпійської команди України з лижних перегонів і біатлону з грудня 2012 року.

Зараз вона навчається у Харківській державній академії фізичної культури за напрямом «Спорт, лижні перегони».

Дебют на міжнародній арені відбувся 2012 року у м. Вуокатті (Фінляндія). На етапах Кубку світу протягом зими 2013–2014 років двічі посідала 4 місце в біатлоні (на 10 км і 6 км), двічі займала 5 місце в індивідуальних лижних перегонах (класикою 5 км і вільним стилем 5 км).
Фіналістка чемпіонату світу  2013 року) з біатлону (середня дистанція) у м. Солефтео (Швеція). У 2014 році за результатами виступу на Кубках світу виборола «бронзу». Учасниця зимових Паралімпійських ігор 2014 у Сочі (Росія). Чемпіонка зимових Паралімпійських ігор 2018 у Пхьончхані (Південна Корея), де також стала тричі бронзовою призеркою. (Ынформацыя з Выкыпедыъ)

Фото:

Нашi партнери