Береш Олександр Михайлович

Заслужений майстер спорту України зі спортивної гімнастики, бронзовий призер Кубка світу і чемпіонату Європи 1998 року, срібний  і бронзовий призер XXVII літніх Олімпійських ігор 2000 року у Сіднеї

Народився 12 жовтня 1977 року в м. Первомайськ  Луганської області.  Освіта вища, закінчив Херсонське вище училище  фізичної культури, у 2000 році  Херсонський державний педагогічний університет, у 2001 році – магістратуру університету.

Спортивною гімнастикою почав займатися з 6-ти років у Первомайській спеціалізованій дитячо-юнацькій спортивній школі  олімпійського резерву обласної ради фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» під керівництвом тренера Ніни Колеснікової, через півроку -  у тренера Леоніда Гурова  (1983-1988). З 1988 року почав тренуватися  під керівництвом тренера  Ігоря Писаренка.

Певний час навчався у Луганському спортивному інтернаті.  У 1988 році переїхав до Херсона, де продовжив удосконалення своєї спортивної майстерності у Херсонському  спортивному інтернаті (Херсонському вищому училищі фізичної культури)  у тренера Ігоря Писаренка, якого запросили  в училище на посаду старшого тренера відділення спортивної гімнастики.

З 1988 року виступав за фізкультурно-спортивне товариство «Динамо» (Херсон)  Член збірної команди України зі спортивної гімнастики з 1995 по 2004 рік.

Тренери - Ігор Писаренко (1988-1997) та Ігор Коробчинський (1997-2004).
Майстер спорту України міжнародного класу (1998). Заслужений майстер спорту України (2000). 

Капітан збірної команди України. Був кандидатом на участь у XXVIII літніх Олімпійських Іграх 2004 року в Афінах. 
Нагороджений орденом «За заслуги»  III ступеня (2000), лауреат Премії Кабінету Міністрів України за внесок молоді у розбудову держави (2003). 
Спортивні досягнення.

1995-2002 роки - неодноразовий  чемпіон і володар Кубка України у вправах на коні, поперечині, брусах, у вільних вправах та багатоборстві

1997 рік – бронзовий призер чемпіонату світу у вправах  на поперечині (Лозанна)

1999 рік – переможець і срібний призер Всеукраїнських спортивних ігор

1999 рік – переможець  Всесвітньої Універсіади у багатоборстві

1999 рік – переможець  та призер 3-х Кубків світу  у вправах на поперечині (1-е і два 3-є місця), срібний призер - на кільцях, брусах і коні та бронзовий призер  у багатоборстві

2000 рік – абсолютний чемпіон України

2000 рік – абсолютний чемпіон Європи в особистому заліку та  бронзовий призер  у командному заліку  (Бремен)

2000 рік – срібний призер XXVII літніх  Олімпійських ігор у Сіднеї (Австралія)  у командному заліку та бронзовий призер - в особистому багатоборстві

2001 рік – срібний призер чемпіонату світу  на поперечині, бронзовий призер – у вправах на коні та у командному заліку (Гент)

2001 рік – срібний призер командного чемпіонату Європи (Рига)

2003 рік – володар Кубка світу у вправах на поперечині

2003 рік – срібний призер командного чемпіонату Європи (Москва)

Трагічно загинув в автомобільній катастрофі 29 лютого 2004 року на Обухівському шосе м. Києва. Похований у м. Херсоні. 
Український гімнаст  Валерій Гончаров  виграв золоту медаль  ХХVIII  Олімпійських ігор 2004 року  в Афінах у змаганнях на паралельних брусах, яку присвятив  своєму другу Олександру Берешу. 
Зі своєю  майбутньою  дружиною  Світланою познайомився після одного з чемпіонатів. У шлюбі в них народилася донька Валерія. Планував збудувати у Херсоні приватну спортивну школу 
У 2005 році за ініціативи  дружини загиблого спортсмена Світлани Береш та активної  підтримки спортивної громадськості України створено благодійний  фонд імені Олександра Береша, метою якого є накопичення коштів для проведення міжнародного турніру пам’яті цього видатного спортсмена та   на підтримку молодих талантів у спортивній гімнастиці. Президентом фонду О.Береша став олімпійський чемпіон Валерій Гончаров, виконавчим  директором - Світлана Береш. 
Благодійний фонд Олександра Береша організовує турнір його імені  «Кубок Береша» вже п’ять років поспіль проходить у м. Херсоні. Вже зроблено перші кроки для започаткування нової традиції -  проводити турнір  два рази на рік. «Кубок Береша» відіграє у спортивній системі почесну місію – відкриває нові таланти та імена майбутніх зірок спортивної гімнастики. 
28 червня 2017 року у  Таврійському мікрорайоні міста Херсона у районі будинку №18 по вул. 49 Гвардійської Херсонської дивізії урочисто відкрили «Сквер імені  Олександра Береша» зі спортивним обладнанням.
Входить до спортивної  слави Херсонщини. 
Його  ім’я внесено до Енциклопедії Сучасної України (2003).



 

Оновлено: 12 березня 2021


Фото:

Нашi партнери