Плевако Олександр Вікторович

заслужений тренер України з пауерліфтингу, тренер вищої категорії, тренер-викладач  Херсонської міської ДЮСШ фізкультурно-спортивного товариства "Спартак",  відмінник освіти України

Народився 3 серпня  1948 року у м. Херсоні, освіта середня спеціальна,  у 1967 році закінчив Херсонський машинобудівний технікум,  технолог з машинобудування. Майстер спорту СРСР з веслування (1966).

Засновник таких силових видів спорту на Херсонщині, як атлетизм  ( АК «Аякс», 1965), гирьовий спорт (АК «Самсон», 1970), пауерліфтинг  (АК «Самсон», 1985).

З 1999 року працював тренером-викладачем гуртка з пауерліфтингу у дитячо-юнацькому клубі фізичної підготовки № 5 м. Херсона, дівоча команда якого  стала  найсильнішою командою України  з пауерліфтингу  серед дівчат до 18 років і серед юніорок до 23 років.

За досягнуті високі показники на всеукраїнських та міжнародних змаганнях у 1999 році Олександру Плевако присвоєно звання заслуженого тренера України.

На чемпіонаті світу 2001 року серед юнаків і дівчат до 18 років очолював збірну команду України з пауерліфтингу, яка посіла ІІ місце, а його вихованки вибороли 8 золотих, 3 срібні та 6 бронзових нагород, встановлено 8 світових рекордів.

З 2003 року працює тренером-викладачем міської дитячо-юнацької спортивної школи обласної ради фізкультурно-спортивного товариства „Спартак”.

Підготував 12 майстрів спорту міжнародного класу, 22 майстра спорту з пауерліфтингу й 16 майстрів спорту з гирьового спорту. Серед його вихованців – чемпіони Європи й світу з пауерліфтингу у вікових групах від дівчат до дорослих:  Леся Гумінська, Тетяна Скрипка, Надія Петровська, Ганна Стародубцева, Ганна Синельникова, Ганна Кравченко, Валерія Малуха й інші.

Вихованки  Олександра Плевако 107 разів ставали чемпіонками України, встановили 309 рекордів України, 8 рекордів світу, 8 разів перемагали на міжнародних турнірах.

На чемпіонатах світу завоювали 25 золотих, 18 срібних і 8 бронзових медалей.

На чемпіонатах Європи -3 золоті, 3 срібні і 7 бронзових медалей.

Тренер вищої категорії, відмінник освіти України (2001).

Неодноразово входив у десятку кращих тренерів України.

Тренер збірної юнацької команди України,  президент Херсонської обласної Федерації пауерліфтингу (з 1997). 

Пішов з життя від серцевого нааду 1 квітня 2015 року. Похований у м. Херсоні.

Входить до спортивної слави Херсонщини.

Оновлено вересень 2015 року

Оновлено: 8 грудня 2011


Фото:

Нашi партнери