Сотниченко Михайло Опанасович

заслужений тренер СРСР зі спортивної гімнастики, перший тренер олімпійської чемпіонки Лариси Латиніної, учасник Великої Вітчизняної війни

Народився 21 листопада 1910 року в м. Херсоні. Один із перших херсонців, що одержали значок «Готовий до праці й оборони СРСР», учасник Великої Вітчизняної війни, бойовий командир.
Заслужений тренер СРСР зі спортивної гімнастики (1957 рік).
Кавалер орденів Леніна й Трудового Червоного прапора.
 
Освіта вища, закінчив Херсонський державний педагогічний інститут. Працював тренером зі спортивної гімнастики у дитячій спортивній школі, вчителем фізичної культури у херсонській  середній школі № 14, де навчалася Лариса Дирій, яку всі знають як Ларису Латиніну - дев"ятиразову чемпіонку Олімпійських ігор зі спортивної гімнастики, володарку 5 срібних і 4 бронзових олімпійських нагород. Михайло Сотниченко довів її у 16 років до звання чемпіонки СРСР, а у 17 - чемпіонки світу. Зрозумівши, що  дав Ларисі все, що знав і що міг, і що залишившись у Херсоні, її талант не одержав б належного розвитку, він благословив її на від"їзд до Києва для подальшого вдосконалення спортивної майстерності у більш досвідченого тренера Олександра Мишакова.
Після XVI Олімпійських ігор 1956 року у Мельбурні Лариса Латиніна принародно вручила одну із завойованих золотих медалей своєму першому тренерові: «У знак глибокої вдячності за все, що Ви для мене зробили», - сказала вона улюбленому вчителеві. На якому би гребені слави не була Лариса Латиніна, вона ніколи не забувала свого першого тренера, що відкрив їй двері у світовий спорт. У 2002 році відома гімнастка побувала в Херсоні на святкуванні 90-річчя Михайла Опанасовича.

90-річчя прославленого тренера Михайла Опанасовича Сотниченко. 
У колі своїх знаменитих учениць (стоять): Людмила Гак, Галина Бантиш, Лариса Латиніна, Неоніла Княсницька, Тамара Цапенко,  і Ольга Бєлоус

Михайло Опанасович Сотниченко помер у 2003 році, похований у м. Херсоні.   

Оновлено: 22 листопада 2010


Фото:

Нашi партнери