Балабанова Ганна Сергіївна

Заслужений майстер спорту України з веслування на байдарках і каное, учасниця XXVI літніх Олімпійських ігор 1996 року в Атланті, XXVIІ літніх Олімпійських ігор 2000 року в Сіднеї та бронзова призерка XXVІІІ літніх Олімпійських ігор 2004 року в Афінах, дворазова чемпіонка Європи, багаторазова чемпіонка України з веслування на байдарках.

Народилася 10 грудня 1969 року у  м. Вінниця. Навчалася у Вінницькій середній школі № 7.
Освіта вища, у  2001 році закінчила Вінницький педагогічний інститут. 
Веслуванням почала займатися з 8 років у спортивному клубі «Спартак» (м. Вінниця). Її першим тренером стала Світлана Сергун (Безверха). 
У 17 років  виграла  чемпіонат світу з веслування на байдарках серед юніорів На той час тренувалася під керівництвом заслуженого тренера СРСР Петра Рудевича. 
 Член збірної України, потім збірної СРСР.   
У 1991 році, через рік після одруження з херсонським веслувальником Андрієм Балабановим переїхала  до Херсона, де продовжила спортивну кар’єру і чотири роки займалася у Херсонській школі вищої спортивної майстерності у тренера  Сергія Глущенка. 
Майстер спорту міжнародного класу (1988). Заслужений майстер спорту України з веслування на байдарках і каное (2004).  
Багаторазова чемпіонка та призерка етапів Кубка світу. Дворазова чемпіонка Європи (2001 та 2004), 30-разова  переможниця чемпіонатів України.  
Тренувалася у спортивному клубі  ВМС України (Херсон), вінницькому  «Динамо» і «Спартак
Представляла Херсонщину  на   ХХVI  Олімпійських іграх 1996 року в Атланті  та ХХVII Олімпійських іграх 2000 року у Сіднеї.
Тренери  – Сергій Глущенко, Світлана Сергун,  Андрій Непитаєв. 
 Спортивні досягнення:
1986 рік – чемпіонка СРСР серед юніорок (Білорусь) 
1987 рік - чемпіонка світу серед юніорів у жіночій четвірці (м. Белград) 
1994 рік - срібна призерка етапу Кубка світу 
1996 рік - учасниця XXVI літніх Олімпійських ігор  в Атланті у змаганнях байдарок-двійок та четвірок, не змогла подолати перший раунд. 
2000 рік - учасниця XXVIІ літніх  Олімпійських ігор в Сіднеї у  змаганнях байдарок-четвірок, 5-е місце у фіналі. У змаганнях байдарок-двійок вибула  у півфінальному заїзді 
2001 рік - чемпіонка Європи  з веслування на байдарці-четвірці на дистанції 1000 м (м. Мілан, Італія)
2001 рік - бронзова  призерка чемпіонату світу  на байдарці-четвірці  на 500 м (м. Познань, Польща) 
2002 рік -  чемпіонка, срібна та бронзова призерка  Кубка світу (Польща) 
2003 рік -  переможниця  міжнародних змагань «Кубок Великого Дніпра» 
2004 рік - чемпіонка Європи  на  байдарці-четвірці на дистанціях 500 м (м.Познань, Польща)  
2004 рік -   бронзова призерка  XXVІІІ літніх  Олімпійських ігор в Афінах на байдарці-четвірці на дистанції 500 м. У фіналі український екіпаж  у складі  Ганни Балабанової, Інни Осипенко, Тетяни Семикіної та Олени Череватової поступився лише командам з Німеччини та Угорщини. 
Після закінчення спортивної кар’єри 6 років працювала викладачем  навчального центру підготовки працівників органів внутрішніх справ ГУМВС у Вінницькій області, дослужилася до рангу капітана. У міліції займалася боротьбою, стрільбою та іншими видами спортивної діяльності. 
На сьогодні - старший тренер збірної команди України серед юніорок. У 2021 році на Вінниччині обласним відділенням Національного олімпійського комітету України створено фільм про Ганну Балабанову для Всеукраїнського конкурсу НОК  «Світ спорту-2022».
Мешкає у м. Винниця. Одружена, чоловік – Олександр Селезньов, діти - дочка Ольга та син Георгій.
Син Георгій (16 років) тренується індивідуально під керівництвом батька, Олександра Селезньова. Він зарахований до складу збірної команди України і є кандидатом у майстри спорту.  Чемпіон України у складі чоловічої четвірки у двох дисциплінах – 500 м та  1000 м.
Старша дочка Ольга (29 років) пов’язала своє життя із іншою сферою діяльності, що не стосується спорту.  
Нагороджена орденом княгині Ольги III ступеня (2004), відзнаками Верховної Ради та Кабінету Міністрів України. 
Входить до спортивної слави Херсонщини (2012).
 Їі ім’я внесено до Енциклопедії Сучасної України (2003).
  


 

 


Оновлено: 18 жовтня 2022


Фото:

Нашi партнери