Мацуєв Микола Петрович

Майстер спорту України, чемпіон України, СРСР з бобслею, учасник ХVI зимових Олімпійських ігор 1992 року в Альбервілі

Народився  у селі Володимиро-Іллінка Новотроїцького району Херсонської області. Закінчив  Володимиро-Іллінську середню школу Новотроїцького району. 
Став першим представником Херсонщини на   зимових Олімпійських іграх 1992 року в Абервілі.. 
Про  Миколу Мацуєва  відомостей майже немає.
Відомо, що  він займався легкою атлетикою (штовхання ядра)  у школі у відомого гирьовика  Володимира Рагушенко, який в той час працював там фізруком.
Потім Мацуєв перейшов в гирьовий спорт, займався в Київському інтернаті спортивного профілю.  Високий атлет  (зріст188 см) і вагаю 102 кг був помічений тренерами з бобслею, і Микола їм підійшов для цього виду спорту (спортсмен розганяв сани-боби). 
У  1989–1990  екіпаж у складі М. Мацуєва,  Ю. Панчука,   Ю. Маленка та М. Конверта здобув бронзові медалі чемпіонату СРСР й зимової Спартакіади народів СРСР. 
У 1990–1991 М. Мацуєв та О. Бортюк стали чемпіонами СРСР, у 1991  представники України на чемпіонаті СРСР посіли 1-е та 2-е місця серед 4-місних екіпажів і 3-є – серед 2-місних. 
 У 1992 році  М. Мацуєв і О. Бортюк у складі збірної команди СНД вперше взяли участь у змаганнях ХVI зимових Олімпійських ігор у м. Альбервіль (Франція). 
Проте, в інших джерелах стверджується, що Мацуєв брав участь у  XVIІ зимовіх Олімпійських ігор  1994  року в Ліллехаммері (Норвегія). 
Питання про те,  на яких Олімпійських іграх  іграх він виступав, залишається спірним.

 


Оновлено: 16 березня 2021


Фото:

Нашi партнери