Жураховський Володимир Павлович

Заслужений тренер України з веслування на байдарках і каное, заслужений тренер СРСР, заслужений працівник фізичної культури і спорту України

Народився 12 (16) червня 1941 року  у м. Конотоп  (Сумська область).  Освіта вища,  у 1972 році закінчив Миколаївський державний педагогічний інститут ім. В.Г. Белінського, тренер  з веслування на байдарках і каное,
Пройшов шлях від тренера-викладача дитячо-юнацького спортивного закладу до тренера збірної команди СРСР та директора спеціалізованої спортивної  школи.
Тренерську діяльність в спорті розпочав  у 1964 році  у Херсонській спортивній школі молоді (по 1966 рік).
У 1967 році призначений  на посаду директора Херсонської школи вищої спортивної майстерності, на якій працював до 1978 рік.
За його особистої участі розпочато будівництво бази ШВСМ, яка на сьогодні є базою олімпійської підготовки з веслування 
У грудні 1978 року переведений  на тренерську роботу в ЦСК ВМФ (м. Москва), працював старшим тренером ІV яхт-клубу Чорноморського флоту,  з 1987 по 1993 рік – тренером збірної команди СРСР та України.
Як тренер підготував велику кількість  спортсменів високого класу: 30 майстрів спорту міжнародного класу - неодноразових переможців і призерів Олімпійських ігор, чемпіонів світу, Європи, СРСР, України з веслування на байдарках та каное. Серед них - Сергій Кисельов, Сергій Кірсанов, Геннадій Василенко, Володимир Горділей,  Борис Данилов, срібний призер Олімпійських ігор, заслужений майстер спорту СРСР  Сергій  Кірсанов.
За досягнення високих спортивних результатів у 1987 році  присвоєно звання «Заслужений тренер України», у 1989 році -  «Заслужений тренер СРСР».
З 1995 по 2017 рік -  директор спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву (СДЮШОР )  1 яхт-клубу ВМС України (пізніше -  СДЮСШОР з веслувальних видів спорту).
Представники СДЮШОР І яхт-клубу ВМС України постійно виступали на першостях і чемпіонатах України. Завдяки успішним виступам спортсменів Херсонська область зі спорту вищих досягнень у  2005 році піднялася з IV на ІІІ місце у своїй групі областей.
Вихованці закладу Денис Пожар та Микола Кравченко неодноразово ставали призерами чемпіонатів Європи та світу з веслування на байдарках і каное; Олена Олефіренко (Сеньків), Геннадій Захарченко та Олександр Марченко - багаторазовими переможцями та призерами чемпіонатів, Кубків світу з академічного веслування.
У 2006 році  присвоєно  звання  «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України».
Нагороджений медалями  «За трудову відзнаку (1989) та «Ветеран праці»  (2001).
Його ім’я внесено до Енциклопедії Сучасної України (2009)



 

Оновлено: 16 червня 2021


Фото:

Нашi партнери