Войнаревич Валерій Олексійович

заслужений тренер України з шахів, перший тренер міжнародного гросмейстера Наталії Жікової, спортивна гордість Каховки

Народився 18 листопада 1946 року в м. Каховка (Херсонська область) у сім’ї робітника, вчився в восьмирічній школі № 3.   Закінчив музичну школу по класу баяна на відмінно, займався легкою атлетикою, боксом, баскетболом, волейболом, плаванням, велоспортом, мав неабиякі успіхи.

Працював теслею на будівельній дільнці № 19. Закінчив вечірню та дитячу спортивну школи. В 1965 році вступив до Миколаївського державного педагогічного інституту імені Бєлінського на факультет фізичного виховання.

Закінчив інститут за спеціальністю  тренер з велоспорту.   Був направлений на роботу в Каховську середню школу № 4 вчителем фізичної культури. В шахи навчився грати пізно, в 27 років, вирішивши  все ж  серйозно зайнятися шахами.

У Каховську дитячо-юнацьку школу Валерій Олексійович прийшов уже досвідченим вчителем — довгі роки викладав уроки фізкультури в міських школах № 3, № 4.

Своє шахове відділення він перетворив у справжнє шахове королівство. У нього були свої дороги туди, своя струнка система, свій почерк, свої методи тренерської роботи, які він постійно удосконалював, поліпшував, видозмінював.

Валерій Олексійович пропрацював тренером з шахів 27 років. За 27 років роботи виробив свою методику навчання. Кращі партії, вдалі комбінації, зіграні нами, його учнями, записувались в зошит, який він називав «Мемуари».

Для багатьох видатних шахістів (Вільгельма Стейниця, Анатолія Карпова, Володимира Крамника) першим тренером став батько, а для деяких (Бориса Спаського) вчитель з шахів замінив батька. Саме таким був Валерій Олексійович, який прагнув до кожної дитини знайти підхід, бути для неї не тільки суворим наставником, але і добрим другом.

Валерій Олексійович став досвідченим педагогом, досяг професійних висот, має почесні нагороди і звання, одне з яких підсумовує всі інші — заслужений тренер України.

Серед йлшл вихованців - відома шахістка Наталія Жукова -,міжнародний гросмейстер, дворазова чемпіонка Європи (2000, 2015), чемпіонка світу з бліцу (2012), у  складі збірної команди України переможниця шахової олімпіади (2006), переможниця командного чемпіонату світу в Астані (2013), переможниця командного чемпіонату Європи в Варшаві (2013). Дворазова чемпіонка Європи з шахів (2000, 2015), заслужений майстер спорту України.

Це і кандидати у майстри спорту Олександр Машкін, Дмитро Кірюшин, Геннадій Савенко, Артур Ралко, чемпіон України з швидких шахів Микола Грищенко, і  чемпіонка україни Олена Маковецька. А також багато спортсменів першого, другого, третього і четвертого спортивних розрядів.

Помер Войнаревич Валерій Олексійович 10 серпня 1999 року. У розквіті життя і таланту пішла Людина з великої літери, великий трудівник.

Внесений  до Дошки Пошани «Спортивна гордість Каховки».

Оновлено 2018

Оновлено: 20 вересня 2018


Фото:

Нашi партнери