100-річчя від Дня народження видатного олімпійського лідера Хуана Антоніо Самаранча

Рівно сто років тому народився легендарний діяч в історії спорту, з іменем якої асоціюється розквіт олімпійського руху, - Хуан Антоніо Самаранч.

Протягом понад двох десятирічь, що цей геніальний організатор очолював Міжнародний рлімпійський комітет, Олімпійські ігри отримали нове дихання як найпрестижніші мультиспортивні змагання Планети.

Саме за його ініціативи олімпійці стали повноправними членами МОК, була створена Комісія атлетів та започатковано перші стипендії найсильнішим спортсменам.

Нагадаємо, що президент НОК України, член Виконкому МОК, Олімпійський чемпіон Сергій Бубка, якого Хуан Антоніо називав найвидатнішим спортсменом ХХ століття, став першим українцем, який увійшов до цього органу, будучи діючим атлетом.

Хуана Антоніо Самаранча по праву можна назвати хрещеним батьком українського спорту. Теплі та дружні відносини завжди пов’язували цю легендарну постать та олімпійську родину України. Саме за часів його президентства в МОК відбулося офіційне визнання незалежної України як повноправної країни-учасниці світового олімпійського руху.

Олімпійська родина України згадує Хуана Антоніо Самаранча з великою шаною та любов’ю. 

Довідково. Хуан Антоніо Самаранч і Торелло (Жуан Антоні Самаранч-і0Туральо)  народився 17 липня 1920 року у Барселоні. Іспанський спортивний і політичний громадський діяч, підприємець. Сьомий Президент Міжнародного олімпійського комітету (1980-2001), обраний за внесок у міжнародний олімпійський рух довічним почесним Президентом МОК. Помер 21 квітня 2010 року. Похований на Монжуікському кладовищі в Барселоні.



Фото:

Нашi партнери