З Міжнародним Днем шахів та Днем шахів в Україні!

Вже багато років, починаючи з 1966 року, у всьому світі 20 липня відзначають Міжнародний день шахів. Це свято проводиться за рішенням ФІДЕ - Всесвітньої шахової федерації.  в День заснування в Парижі (1924) Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ), яка наразі об’єднує 173 національні шахові асоціації.

Назва гри походить з персидського: «шах мат» - «володар помер». Цей грізний вислів перською мовою став назвою гри, яка підкорила весь світ, і стала для своїх численних шанувальників справжнісіньким еталоном гнучкості та гостроти розуму, вміння мислити швидко й стратегічно. 

Нагадаємл, шахи - настільна гра на 64-клітинній дошці, на якій розташовуються 32 фігури (по 16 фігур білого і чорного кольору). Грають 2 партнери. Мета гри полягає в тому, щоб поставити мат королю супротивника.

Гра, що зародилася в Індії, стала захопленням для багатьох поколінь, яке переросло згодом у справжнісінький спорт. Причому спорт світового масштабу. Недарма вже багато років змагання з шахів включені в офіційну програму Олімпійських ігор.  

Сьогодні практично в кожному місті світу існує один або кілька шахових клубів, в шахи із задоволенням грають і пенсіонери вечорами на лавках, і молоді люди,які використовують для цього спеціальні додатки в сучасних гаджетах. 

Щодо України, то 20 липня визнано Днем шахів  відносно недавно – з 2011 року, коли  1 листопада 2011 року постановою Верховної Ради, враховуючи вагомі досягнення українських шахістів у змаганнях на міжнародному рівні, з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади і громадських об'єднань до шахового спорту як високоінтелектуального, доступного і наймасовішого виду спорту, забезпечення державної підтримки і розвитку шахів, примноження потенціалу та популяризації шахів серед молоді, зміцнення міжнародного авторитету України завдяки досягненням шахістів проголошено  20 липня День шахів в Україні

З цього часу наша країна також вшановує стратегів усіх рівнів, які присвятили себе цій грі, що захоплює й розвиває мислення.

Вітаємо з Міжнародним Днем шахів прихильників цієї гри, нехай все в житті рухається за зрозумілими правилами, строго слідуючи певним клітинам…  Але при цьому пам’ятаємо, що краще бути ферзем, ніж пішаком і краще бути гравцем, ніж фігурою. Зі святом самої інтелектуальної гри!


 


Фото:

Нашi партнери