Ерік Арушанян: «Суміщати навчання та професійний спорт цілком реально»

https://ukrwrestling.com.ua/index.php/2020/07/09/erik-arushanian-sumishchaty-navchannia-ta-profesi-ny-sport-tsilkom-real-no/https://ukrwrestling.com.ua/index.php/2020/07/09/erik-arushanian-sumishchaty-navchannia-ta-profesi-ny-sport-tsilkom-real-no/Чемпіон світу серед юніорів 2019 року зараз закінчує навчання в Херсонському державному університеті. Борець розповів нам, як це поєднувати спортивну кар`єру та навчання.

– Зараз ви є випускником Херсонського державного університету. Розкажіть, як вам вдавалось поєднувати навчання та професійну спортивну кар`єру?
– Я навчався на кафедрі фізичного виховання та спорту. І викладачі з розумінням ставились до того, що мені доводилось їздити на збори, на змагання. Але заліки та іспити я завжди намагався складати вчасно. Диплом нормально захистив на п`ять балів. Хотів би подякувати викладацькому складу за підтримку та допомогу. Тренерський штаб збірної команди також підтримував і в разі нагальної потреби відпускав зі зборів. Головне бажання вчитись і тоді цілком можливо поєднувати навчання та професійний спорт

– Що б ви порадили зовсім молодим спортсменам, котрі зараз тільки думають куди їм поступати. Що краще обирати спортивний ВНЗ чи навпаки якусь іншу професію?
– Більшість моїх знайомих хлопців закінчували спортивні училища, після чого вони мали можливість переводитись в університети на другий курс. Це звичайно особиста справа, але мені здається найкраще для спортсмена спершу здобути вищу освіту в спортивній галузі, а паралельно можна вчитись заочно на іншому факультеті. На жаль, я тільки зараз зрозумів, що міг здобувати одночасно дві освіти. Тому замислююсь над тим, щоб вчитись далі, хотілося б ще поступити на юридичний факультет. 

– Як пройшов перший збір після карантину? Чи задоволені ви своєю формою зараз?

– Вважаю, що перший збір пройшов дуже добре. На жаль я був не до кінця збору, оскільки повинен був захищати дипломну роботу в університеті. Тренування були сплановані дуже грамотно, ми мали час адаптуватись.
Звичайно тривала перерва давалася взнаки, і зараз буде потрібно активно входити в форму. Особисто я відчуваю, що не увійшов в форму. Хто в якій готовності найкраще показують змагання.

– Невдовзі розпочнеться другий збір, над чим будете працювати в Карпатах? 
– Так, ми вже наступного тижня заїжджаємо на базу в Заросляк. Вже традиційно в Карпатах робиться акцент на фізичній підготовці, там хороший тренажерний зал. Також напевно буде крос по горам і посилена робота над функціоналом.

– А в вашому рідному Херсоні вже відновились тренування? Ви маєте можливість працювати на килимі вдома? 
– Буквально за тиждень до першого збору в нас в Херсоні відновились тренування і я мав можливість займатись, згадати килим.

– Нарешті стало відомо про перші змагання, що відбудуться в Україні. Які турніри для вас зараз в пріоритеті? 
– Звичайно планую на «Чорне море» в Одесу. Адже одразу через місяць після цього турніру чемпіонат України серед спортсменів до 23 років і напередодні першості країни дуже потрібно поборотись. Тому збираюсь поїхати до Одеси, відборотись, зробити висновки і готуватись до чемпіонату країни, щоб перемогти там.

– А щодо міжнародних змагань, куди ви націлені? 
– Оскільки перший чемпіонат цього року в категорії U23, то звичайно хотілося б відібратись і поїхати на чемпіонат Європи та світу Сподіваюсь добре відборотись і тоді буде шанс потрапити на дорослий чемпіонат світу в грудні.


Джерело


Фото:

Нашi партнери