У Херсоні визначились переможці чемпіонату області з шашок – чекерс

 З 24 по 28 липня 2020 року  у  м. Херсоні у приміщенні Херсонської дитячо-юнацької спортивної школи з шахів і шашок  проходив чемпіонат області серед чоловіків та жінок з шашок – чекерс (англо-американські шашки), класична гра, мікро-матчі.

Змагання  були відбірковими до чемпіонаті України 2020 року і  проводилися за коловою системою у 7 турів.

У турнірі взяли участь майстер спорту міжнародного класу та шашкісти не нижче першого дорослого розряду.  

За підсумками змагань переможцями серед  жінок стали: 1 місце - Зелінська Аліна (13 очок з 14 можливих), 2 місце  – Максимова Альона (11 очок), 3 місце  – Солдатова Катерина (4 очки)

Серед чоловіків місця розподілилися наступним чином: 1 місце -  Максимов Єгор (12 очок), 2 місце - Філенко Артем (6 очок), 3 місце -  Мороз Владислав (5 очок).  Усі переможці та призери представляють м. Херсон.

Довідково. Англійські шашки (в британському варіанті англійської мови «English draughts», в США і Канаді «Чекерс») - одна з різновидів гри в шашки, основна відмінність від російських шашок у правилах взяття (назад б'є тільки дамка) і ходів дамкою. Чекерс популярний у Великобританії, США, Австралії, Ірландії, Індії, деяких колишніх колоніях Великобританії, всього в 30 країнах світу.

Дошка 8×8 клітин розташовується між партнерами таким чином, щоб зліва від граючого знаходилося темне кутове поле. У початковій позиції у кожного гравця по 12 шашок, розташованих в перших трьох рядах на чорних клітинах.

Перший хід роблять чорні шашки. «Прості» шашки можуть ходити по діагоналі на одне поле вперед і бити тільки вперед. Дамка може ходити на одне поле по діагоналі вперед або назад, при взятті ходить тільки через одне поле в будь-яку сторону, а не на будь-яке поле діагоналі, як в російських або міжнародних шашках. Взяття шашки суперника є обов'язковим. При декількох варіантах взяття гравець вибирає варіант взяття на свій розсуд, і в обраному варіанті необхідно бити всі доступні для взяття шашки.

При досягненні останнього (восьмого від себе) горизонтального ряду проста шашка перетворюється в дамку. Якщо проста досягла останнього ряду під час взяття, то вона перетворюється в дамку і зупиняється, навіть при можливості продовжити взяття.

У Всесвітній шашковій федерації  ФМЖД  ( фр. Federation Mondiale du Jeu de Dames), яка об’єднує національні  федерації шашок, є секція Чекерс.


 


Фото:

Нашi партнери