День з чемпіоном Андрієм Чумаком 7

У межах спільного спецпроекту Федерації важкої атлетики України  з Національним олімпійським комітетом України Jetsetter.ua зустрівся із Дмитром Чумаком, видатним українським важкоатлетом, призером чемпіонату світу та учасником Олімпійських ігор. Брутальний зовні та добрий у душі, Дмитро є зразковим чоловіком та батьком, який вправно поєднує чемпіонський режим та сімейне життя. Поговорили з ним про тренування, спортивні амбіції, жагу до перемоги та правила харчування.

- Розкажіть про свій спортивний шлях та найзначущі для вас досягнення?
- Займаюся спортом упродовж усього свідомого життя, тож це навіть не «шлях», а все життя – життя у великому спорті. Досягнень багато: і особистих, і зі статусом міжнародних. Але жага ще не вгамована, бракує мені однією важливої медальки – на Олімпіаді в Токіо 2021.
- Чому саме важка атлетика?
- Хтозна. Мені було 13 років. Я з маленького містечка – там вибір невеликий. Що я точно знаю – в будь-якому виді спорту був би не менш успішний.
- Як проходить ваш звичайний день?
- День розписаний буквально по хвилинах. Зараз в соцмережах модно говорити про те, як щільно розписаний ваш день, що є ознакою зайнятості та успішності. Але всі спортсмени з дитинства живуть у суворому режимі дня. Сон, прийоми їжі, тренування, відновлювальні процедури тощо. Інакше ніяк.
Звучить просто, але слідувати такому режиму протягом 10 років – дуже непросто.
- Який ваш улюблений вид спорту виключно задля задоволення?
- Я захоплююся майже будь-яким видом спорту з першого заняття, тож тут я не зможу відповісти. Головне –  компанія і атмосфера. Можу робити що завгодно: грати у гольф, стрибати з парашутом, грати у шахи або піднімати штангу.
Запитання від Rexona Men
- Наскільки важливий режим у житті чемпіона?  Скільки разів на тиждень займаєтесь спортом?
- У середньому 9 тренувань на тиждень. Без суворого режиму тренувань нічого не буде.
- Талант/бажання/важка праця/фортуна: яке співвідношення у вашій історії успіху?
- «Талантам треба допомагати — нездари проб’ються самі». Одного разу почув таку приказку і повністю з нею згоден, жоден талант або удача не мають значення. Щоденна робота до сьомого поту — ось, що стоїть за істинним успіхом.

- Розкажіть про свою систему харчування. Чи є обмеження або обов’язкові продукти?
- Їм все що заманеться, адже знаю, що відпрацюю на тренуванні. В межах розумного, звичайно. Порадити можу тільки вживати якнайменше цукру. На цьому все.
- Ваш улюблений формат відпочинку? Поділіться лайфхаком, як обнулитися та перезавантажитися після змагань/інших енергозатратних випробувань?
- Я ніколи не втомлююся від того, чим займаюся, оскільки люблю свою справу. Тому відпочинок або перезавантаження поки не були мені потрібні.
- Якщо б не спорт, то що..?
- Думаю, бізнес, адже тяга до комерції у мене з 10 років. Саме у цьому віці я став підприємцем: крав на полі кукурудзу, варив її і продавав на пляжі (сміється).  Зараз, як і в дитинстві, захоплює авіація. Можливо, був би пілотом.
- Зовні ви дуже брутальний і, безперечно, сильний. А чи є у вас слабкості? В чому вони?
- Як для сильного та брутального я занадто люблю своїх собак. У мене 3 той-тер’єри! (сміється)
- Чи є у вас guilty pleasures (улюблена, проте не дуже корисна страва/шкідливі звички тощо)?
- Мабуть, п’ю забагато кави, обіцяю з цим покінчити.
- Ваша небанальна порада/настанова майбутнім чемпіонам. Що б порадили собі на початку своєї спортивної кар’єри?
- Вчіться кожну вільну від тренувань хвилину. Вивчайте мови, історію світу – словом, вчіться всьому, що тільки можна!
Читайте книги і розвивайтеся інтелектуально, це завжди буде у пригоді.


Фото:

Нашi партнери