Олександр Мавричев: Футбол 8*8 - це золота середина, де люди комфортно себе почувають

В Україні футбол є найпопулянішим видом спорту і в нього грає мало не кожен другий. Та куди цікавіше брати участь у змаганнях і тим самим відчути себе профейним гравцем. Бо це мрія будь-якого хлопчика. Онлайн-трансляція матчів, професійні арбітри, медичний супровід на поєдинках, трансфери, Кубок, три дивізіони та Прем’єр ліга — це все про турніри 8*8 організовані Футбольним аматорським співтовариством.  Унікальний формат, який дозволяє відчути гру на повну. Уже не «міні», але ще й не «великий» — ідеальний варіант для любительського рівня. 

Голова ГО «Футбольне аматорське співтовариство» Олександр Мавричев розповів Спортивному комітету України, чому вони для своїх змагань обрали саме такий формат, чим взагалі займається організація та як вплинули карантинні обмеження на діяльність ФАС.  



- Розкажіть насамперед, що таке футбольне аматорське співтовариство і чим ви займаєтесь?
-
 Це організація, яку ми створили у 2015 році для проведення аматорських футбольних чемпіонатів у форматі 8*8. Це середнє між футзалом і великим футболом. Коли ми починали, то в нас було 12-14 команд у першому сезоні. На цю мить їх уже 70.  
- Чому саме формат 8*8? 

-  Це чудовий формат. Якщо взяти, наприклад, великий футбол і запустити у нього любителів, серед яких є люди, яким за 40 чи за 50, то багатьом важкувато відбігати повністю все поле 100*60. Відповідно, мініфутбол – це маленькі ворота, не дуже цікаво. А 8*8 – це якраз золота середина, де люди комфортно себе почувають і можуть викластися два тайми по 30 хвилин, при цьому особливо не напружуючись. 

- Ви побачили десь цей формат, чи він ваш унікальний?
- Ми брали участь у схожому чемпіонаті, який проводив матчі формату 8*8, а потім з’явилася ідея створити власний для того, щоб самостійно керувати процесом, створювати нові ідеї, втілювати їх.  Оскільки в чемпіонаті, в якому ми брали участь, наші думки, ідеї та посили залишалися без уваги. Тому була ідея створити чемпіонат, де ми зможемо все зробити так, щоб всім було максимально комфортно. 

- Хто може стати учасником ваших турнірів? Що треба, щоб взяти участь у змаганнях?
-  У наших чемпіонатах можуть брати участь будь-які аматорські команди. Вікова категорія – від 14 років. У регламенті прописано, що команда може мати у своєму складі одного професійного футболіста, але тільки з Другої Ліги. Іншим професійним гравцям грати в нашому чемпіонаті, на жаль, поки що не можна. Але, можливо, будуть зміни щодо цього в найближчому сезоні.
Стосовно участі, то команди подають заявки. Заявкові листи розраховані на 25 осіб. Капітани команд в ході сезону можуть дозаявляти гравців, відзаявляти, проводити трансфери під час зимової паузи. Звісно, кожна команда оплачує внесок, вартість матчів. Матчі у нас відбуваються на правому і на лівому березі, що дуже зручно для команд. Команди, що заявляються, мають право вибору, на якому березі будуть проводитися матчі. 

- Чи є в планах в майбутньому залучити більше областей?
-  В планах таке було. Ми про це вже досить давно думаємо, але поки що не вистачає відповідальних людей в регіонах, яких ми могли б поставити на керуючі посади, щоб вони підтримували високий рівень чемпіонату. Як тільки ми з цими питаннями закінчимо, я думаю, що одразу почнемо в областях, регіонах проводити свої чемпіонати. Надалі можна зробити і всеукраїнський чемпіонат або по завершенню сезону провести якийсь кубок десь на нейтральній території, наприклад, в Одесі, щоб поєднувати приємне з корисним. 

- Чи були у вас зіркові учасники, колишні професійні футболісти?
-Так, звичайно. У нас в чемпіонаті грали гравці з Другої Ліги та колишні професійні футболісти, які виступали на високому рівні, але зараз вже закінчили свою кар’єру. Серед таких футболістів у нашому чемпіонаті грали і в принципі продовжують грати Костянтин Сахаров, він свого часу пограв і в єврокубках і в чемпіонаті України.  Якось до нас приїжджав грати і Олександр Алієв. 

-  Що найскладніше в організації турнірів? У чому складність управління взагалі футбольним аматорським співтовариством?
- Проблемою є відсутність футбольних полів. Якби була база, де знаходилося багато полів саме нашого формату, а це поля розміром 60*40, то було б значно зручніше. А так ми свої чемпіонати проводимо на половинках великих полів. При чому самостійно робимо розмітку під наш формат. Це і є незручністю.
Важкістю в управлінні організацією, напевно, є складання розкладу на кожен тур, тому що команд багато, усім треба догодити, щоб всі залишилися задоволені і грали в той час, який їм зручно.
Інколи на складання розкладу у нас йде 1-2 повних дні. Це важкість. А так, у нас досить хороший колектив, є своя колегія арбітрів. Усі дружні і ні з ким проблем не виникає. 

Які ваші головні досягнення за 5 років існування?
- Я думаю, що ми створили найсильніший чемпіонат, як мінімум у форматі 8*8, за рівнем гри команд. Наприклад, якщо взяти нашу Прем’єр-лігу, там дуже якісні футболісти грають і дуже високий рівень футболу. І я справді пишаюся тим, що в нас грають такі команди.
Звісно, досягненням є кількість команд. Навіть не дивлячись на те, що у минулому сезоні ми ввели правило, що один гравець може грати лише за одну команду, кількість команд у нас зменшилася  з 90 до 70, що теж є хорошим результатом.
Також я пишаюся тим, що зібрав навколо себе команду професіоналів, які відповідально виконують свою роботу, допомагають підтримувати високу планку нашого чемпіонату.   
Розкажіть про систему турнірів.
-  Чемпіонат у нас проходить у форматі осінь-весна у два кола, що в Прем’єр-лізі, що в інших дивізіонах. Нашою фішкою є те, що нові команди, які до нас заявляються і потрапляють в найнижчу лігу, вони за результатами сезону можуть потрапити одразу в Прем’єр-лігу. За результатами сезону тільки чемпіони перших дивізіонів, без стикових, починають потім наступний сезон в найвищому нашому чемпіонаті. Тому, я вважаю, що наше нововведення є дуже правильним, адже не втрачається спортивний інтерес і сильні команди не витрачають 3-4 роки, щоб пройти 3-2-1 дивізіони, а вже потім дійти до Прем’єр-ліги, а вони можуть за один сезон потрапити до найсильніших та грати з такими ж.
Як вплинув карантин на ваші турніри?
- Дуже погано. Ми на 3 місяці змістили свої чемпіонати. Закінчення сезону у нас мало бути в кінці липня, а вийшло в кінці вересня. Команди, особливо Прем’єр-ліги, майже без відпочинку відразу будуть вливатися в новий сезон. Цей момент не дуже подобається. Він негативно впливає на команди і на нас також.
Деякі колективи були ослаблені. Через коронавірус багато гравців не могли приїжджати в Київ і підсилювати свої команди. Близько 9 команд знялися з чемпіонату через пандемію.
- Які у вас плани? Яким бачите майбутній розвиток вашого співтовариства?
-  
Хочеться, щоб швидше закінчилася пандемія і ми змогли проводити наші чемпіонати з вболівальниками, щоб в команд була підтримка під час матчів.
Щодо планів на майбутнє, то це відкрити чемпіонати в областях і надалі зробити кубок і чемпіонат. А також найближчим часом хоче
мо реалізувати те, щоб вивести чемпіонат на професійний рівень в плані медійності. Тобто поставити професійні камери, а не любительські, покращити якість відеозйомки, фотозйомки, додати зйомки з декількох камер для онлайн-трансляцій. Будемо це реалізовувати, щоб всі дивізіони почували себе максимально комфортно і насолоджувалися не тільки грою в футбол, а і переглядом своїх же матчів, фотографій.
Ручка Валерій для СКУ


Фото:

Нашi партнери