Міністерство молоді та спорту провело зустріч з Асоціацією масового спорту щодо медичного забезпечення масових спортивних заходів

5 листопада 2020 року відбувся круглий стіл  «Медичне забезпечення в аматорському спорті», організований Міністерством молоді та спорту та Асоціацією масового спорту України.

Учасники заходу обговорили поточну ситуацію з медичним забезпеченням масових спортивних заходів в Україні та ознайомилися з міжнародним досвідом з цього питання.

Особливої актуальності медичне забезпечення аматорських спортивних заходів набуло саме зараз, адже 4 листопада Кабінет міністрів затвердив стратегію розвитку фізичної культури та спорту в Україні до 2028 року. Відповідно до неї, за 8 років регулярно займатися спортом мають 30% українців. Це означає, що любительський спорт має вийти – кількісно і якісно – на новий рівень.

Одним з наріжних каменів дискусії щодо медичного забезпечення аматорського спорту стало обговорення необхідності медичних довідок для допуску спортсменів-любителів до змагань. Нагадаємо, на початку року наказ Міністерства молоді та спорту скасував обов’язкові медичні довідки для участі у спортивних змаганнях та занять спортом.

З одного боку, спрощення процедури допуску до змагань сприяє масовості таких заходів та популяризації спорту серед любителів. З іншого боку – як звернули увагу медичні фахівці, які взяли участь у круглому столі, спортсмени-аматори не завжди відповідально ставляться до свого здоров’я та тренувального процесу, що може призводити до нещасних випадків.

«Я – за спорт. Я працював у КМДА і знаю всю команду бігових організаторів, інших видів спорту, я працював з ними та допомагав їм. Для мене дуже важливо, щоб ми все-таки прийшли до якогось спільного знаменника. Я вважаю позитивним те, що ми зрештою скасували (обов'язкові) медичні довідки. Але ця тема продовжується, дискусія продовжується. Тому давайте розбиратися і шукати спільне рішення», – зазначив Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт.

«Відповідно до правил Всесвітньої асоціації легкоатлетичних федерацій World Athletics, відповідальність за контроль свого фізичного стану несе спортсмен. Організатор відповідає за все, що відбувається на змаганнях, а не до змагань, – звернув увагу голова Асоціації масового спорту України Іван Третьяков. – При цьому організатор зобов’язаний надати адекватні медичні послуги під час змагань. Організатор має набрати відповідний контингент медичних працівників, надати відповідне обладнання, розставити їх на маршруті так, щоб швидко і адекватно реагувати на нещасні випадки. Ці рекомендації вже існують, ми можемо взяти їх за основу та, орієнтуючись на наш досвід, трансформувати їх для українського ринку».

Лікарі – учасники дискусії зазначили, що для спортсменів-аматорів корисно проходити повне медичне обстеження хоча б раз на рік. Такий усвідомлений підхід до підготовки до стартів та регулярне відстеження стану здоров’я можуть мінімізувати ризик отримання травм та нещасних випадків на любительських змаганнях, відзначають медичні фахівці.

Міністерство молоді та спорту і Асоціація масового спорту України продовжать спільну роботу над випрацюванням законодавства, яке буде врегульовувати медичне забезпечення масових спортивних заходів. Підсумки круглого столу взяли за основу для подальшої роботи.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України затвердив стратегію розвитку фізичної культури та спорту в країні. Програма спрямована на популяризацію спорту серед українців, а також створення позитивного іміджу країни на міжнародній арені. Зокрема планується залучити до регулярних занять спортом не менше 30% українців, а також провести 80 міжнародних спортивних змагань до 2028 року.

Довідка: Асоціація масового спорту України – асоціація, що об’єднує організаторів масових спортивних змагань з різних видів спорту в Україні. Заснована у 2020 році.




Фото:

Нашi партнери