Знайомтесь: УШУ - видовищне китайське бойове мистецтво

Ушу входить у п’ятірку видів спорту, які запросили на Всесвітні ігри 2022 року. Китайське бойове мистецтво втретє буде представлене на Всесвітніх іграх  (2009 і 2013 роках).

Ушу, або китайське кунг-фу, - це повноцінне бойове мистецтво, а також повноконтактний вид спорту. Воно було розроблено у 1949 році в спробі стандартизувати практику традиційних китайських бойових мистецтв, але витоки ушу можна простежити у часи ранньої людини і її боротьби за виживання в суворих умовах під час бронзового віку (3000-1200 до н.е.) або навіть раніше. Ця боротьба привела до розробки методів захисту як від диких тварин, так і від інших людей. 
«Ушу» -  китайський термін, що позначає «бойові мистецтва» ( «У» = військове або бойове, «Шу» = мистецтво). У наш час ушу стало міжнародним видом спорту завдяки Міжнародній федерації ушу (IWUF), яка кожні два роки проводить чемпіонати світу з ушу; перший чемпіонат світу відбувся в 1991 році в Пекіні. 

Змагальне ушу складається з двох дисциплін: таолу (套路; форми) і Санді (散打; спаринг). Але у нього є і інші дисципліни, такі як самооборона, розбивання твердих предметів та інші пов’язані практики, які не використовуються на змаганнях. На Всесвітніх ігри 2022 року дисципліною ушу буде таолу, яка включає зразки бойових мистецтв, акробатичні руху і техніки, за які учасники оцінюються і отримують бали відповідно до певних правил. 
Форми включають в себе базові рухи (стійки, удари ногами, удари руками, рівновагу, стрибки, помахи і кидки), засновані на сукупних категоріях традиційних стилів китайських бойових мистецтв, і можуть бути змінені для змагань, щоб підкреслити свої сильні сторони. У конкурсних форм є тимчасові обмеження, які можуть варіюватися від 1 хвилини 20 секунд для деяких зовнішніх стилів до більше п’яти хвилин для внутрішніх стилів.
Виконання вправ оцінюється суддівською колегією, яка оцінює різні аспекти виступу, а саме якість рухів, загальну продуктивність і ступінь складності, і присуджує оцінку на основі виступу спортсмена. Індивідуальні програми Таолу включають у себе додаткові програми, зобов’язальні програми, хореографічні програми дуелей/спаррингів та групові програми. 
У Бірмінгемі 2022 року існує одна єдина категорія Таолу: чанцюань і чотири комбіновані категорії: даоші і Гуншу багатоборство; Цзяньші і Цяншу Багатоборство; Наньцюань і Наньдао багатоборство (тільки жінки); Нанкан і Нанган багатоборство (тільки для чоловіків); а також тайцзицюань і тайцзіцзянь. Щоб дізнатися більше про дисципліни, відвідайте сайт Міжнародної федерації ушу.

До інших видів спорту, які запросили на Всесвітні ігри 2022 року, відносяться дуатлон, прапор-футбол, лакросс (чоловіки) і регбі на колясках, які будуть представлені в наступних статтях. Вони завершують спортивну програму разом з 30 офіційними видами спорту.

Джерело: Спортивний комітет України


Фото:

Нашi партнери