Темботов Анзор Аюбович

Майстер спорту з вільної боротьби,  срібний призер чемпіонату  світу  1993 року серед юніорів, срібний призер чемпіонату  світу та  Європи 1996 року серед молоді
 

Народився 20 листопада 1974 року у Кабардино-Балкарській Автономній Республіці (Росія). 
Освіта вища,  навчався  на відділенні вільної боротьба Херсонського вищого училища фізичної культури, у 2000 році  закінчив  факультет фізичного виховання і спорту Херсонського державного  педагогічного  університету (бакалавр).  
Після розпаду Радянського Союзу приїхав до Херсону на навчання, виступав за Україну  і представляв Херсонську область у змаганнях. 
Тренери:  Віктор Лушніков, Володимир Євонов 
Спортивні досягнення: 
1993 рік – срібний призер чемпіонату світу  з вільної боротьби серед юніорів 
1996 рік - срібний призер чемпіонату Європи та світу 1996 року серед молоді, 
1997 рік - чемпіон Росії з вільної боротьби серед чоловіків у ваговій категорії  до 76 кг (Кизил) 
1998 рік -  учасник командного чемпіонату світу з вільної боротьби: у чвертьфіналі переміг американця Дена Стейджона  - 5:0,  
2000 рікучасник VI Міжнародного турніру  з вільної боротьби Гран-приі  (Київ). У фіналі за перше місце у ваговій категорії до 76 кг  зустрівся з інщим борцем  Гурамом  Мчедадзе. Поєдинок переріс у бійку,  спортсмени були дискваліфіковані, а команді України через цій інцидент завадив розділити перше місце з російською командою
2000 рік - чемпіонат Європи  з вільної боротьби серед чоловіків, 8-е місце іу ваговій категорії  76 кг (Будапешт, Угорщина) 
Член олімпійської збірної команди України на XXVII Олімпійських іграх  2000 року у Сіднеї (Австралія). У змаганнях участі не брав. 
Повернувшись до Росії, продовжив свою спортивну кар’єру, виступав у змаганнях. Перейшовши  на тренерську роботу, підготував  чимало молодих борців Росії, серед яких  заслужений майстер спорту Росії з вільної боротьби, чемпіон  і призер чемпіонатів Росії в Європи Анзор Уришев. 
На сьогодні Анзор Темботов -  старший тренер  збірної юнацької команди Росії з вільної боротьби. Майстер спорту міжнародного класу (2014), заслужений тренер  Росії зі спортивної боротьби  (2012). 


Оновлено: 27 січня 2021


Фото:

Нашi партнери