Розвиток сквошу у світі та перспективи України

Сквош довгий час вважався грою для еліти, проте за 200 років він поширився на весь світ і зараз ним може займатися будь-хто, незалежно від віку, статі та фінансового добробуту. Станом на сьогодні у сквош грають більше 25 мільйонів людей на 50 000 кортах у 186 країнах світу. Щонайменше у 10 країнах сквош є популярнішим за хокей.

Як все починалося і який стан справ зі сквошем в Україні?


Зародження сквошу у світі

Сквош зародився у 19 столітті у Великій Британії спершу серед в’язнів, а потім у сучасному вигляді серед учнів однієї з лондонських шкіл. Його «прабатьком» вважається гра «ракетки».

У школі заборонялося вдаряти твердим м’ячем об стіну, тому хлопці вирішили грати м’яким. Школярі з’ясували, що м’який проколотий м’яч вимагає великих зусиль і це додає різноманітності. Такий варіант гри виявився популярним, і у 1864 році у школі побудували перші чотири корти. Сквош визнали самостійним видом спорту.

Дуже швидко сквош поширився світом і став однією з найулюбленіших ігор студентів Гарварду, джентельменів у приватних чоловічих клубах Бостону, Нью-Йорку та Філадельфії. До 1950 року гра стала відомою в усьому світі.

Контроль над грою спершу здійснювався Асоціацією сквошу Англії та Асоціацією сквошу США. У 1966 році була створена Міжнародна асоціація сквошу (ISRF), яка з 1992 року більш відома як Всесвітня федерація сквошу (WSF — World Squash Federation).Також існує організація – Асоціація професійних гравців  (PSA — Professional Squash Federation).

Із початку 20 століття активно проводять турніри зі сквошу. Гра є найбільш імовірним претендентом на включення у програму Олімпійських ігор у 2024 році.

Швидко зростає кількість гравців-юніорів – 20-30% у рік, що робить сквош одним із видів спорту, що найшвидше розвивається серед дітей.

Сквош в Україні

В Україні історія сквошу розпочалася наприкінці 1990 років і продовжує активно розгортатися. Контролем над розвитком гри займається Федерація сквошу України (ФСУ), утворена у 2004 році. З 2005 року Україна є членом Європейської та Всесвітньої федерацій сквошу. Тісно співпрацює зі Спортивним комітетом України.

За даними ФСУ, станом на 2021 рік в Україні збудовано 71 сквош-корт.

У 2020 році кількість гравців-любителів зросла на 20% порівняно з 2019 роком.

Щороку в Україні ФСУ проводить понад 80 турнірів (регіональні та міжнародні), в яких змагаються громадяни України та іноземні гості. За більше ніж 20 років розвитку сквошу, Україна зібрала потужну базу тренерів та професійних гравців, що дозволяє представляти країну на міжнародних турнірах на достойному рівні.

Найкращі сквошисти України

Сквош – це гра, яка швидко поширюється серед дітей та молоді, але досвід наших чемпіонів демонструє, що у сквош можна прийти в будь-якому віці та за будь-яких обставин, навіть після футболу.

Провідними гравцями у сквош серед українців є:

Костянтин Рибальченко – чемпіон України, професійний гравець та тренер, член збірної України. Раніше займався настільним тенісом і входив у топ-10 найкращих гравців Європи.

Валерій Федорук – чемпіон України, професійний гравець та тренер, член збірної України. Збудував спортивну кар’єру футболіста і згодом прийшов у сквош.

Український сквош порівняно молодий, проте вже має значні успіхи. Малколм Уіллстроп, який виховав найсильніших гравців світового рівня, присвятив українським сквошистам статтю під назвою «Ukrainian Impress» у колонці чемпіонату Європи.

Українські сквошисти активно здобувають перемоги на міжнародних чемпіонатах, з недавніх:

- 1 місце збірної України на командному чемпіонаті Європи (КЧЄ) 2018 у Ризі;

— 3 місце чоловічої збірної України у КЧЄ 2019 у Лісабоні;

— 3 місце, яке здобула Христина Бегеба, на Міжнародному турнірі серед юніорів у Гамбурзі.

«Федерація сквошу України, разом з українськими сквошистами доклали багато зусиль, щоб дати новий імпульс розвиткові сквошу в Україні, популяризації гри, залученню нових гравців та тренерів, посиленню позицій українського сквошу на міжнародній арені. Ми маємо позитивну динаміку, стратегію розвитку й бачення того, як увійти у світове лідерство серед сквошу протягом наступних 10 років. Планується розширення бази сквош-кортів і залучення нових інвесторів. 2020 продемонстрував значні успіхи, тому ми можемо з упевненістю стверджувати, що все найкраще попереду», – зазначає Віцепрезидент Федерації сквошу України Альона Огонесян.

Джерело: sport.ua


Фото:

Нашi партнери