Український брейкінг готується до завоювання перших олімпійських медалей у 2024 році

Понад 50 кращих брейкінг-спортсменів України, які раніше брали участь в офіційному чемпіонаті України 2019 року та увійшли в топ-8 у всіх номінаціях, стали учасниками перших офіційних зборів на олімпійській базі «Конча-Заспа».


Зокрема, були присутні українські легенди світового брейкінгу:  B-Boy Intact (Ruffneck Attack, Київ), B-Boy Kolobok (East Side Bboys, Бахмут), B-Boy Lussy Sky (NAVI, Львів), B-Boy Kuzya (NAVI, Львів), B-Boy Mechanic (X-Makers, Харків), B-Boy Flying Buddha (TOP 9, Харків), B-Boy Den (Ruffneck Attack, Миколаїв), B-Boy Gymnast (East side bboys, Запоріжжя), B-Boy Minik (East side bboys, Запоріжжя), B-Girl Kim (Rocking Chicks, Київ), B-Girl Kate (Харків), B-Girl Steff (Харків). Досвідчені колеги провели майстер-класи з різних елементів брейкінгу: топроку, футворку, дихальної практики, павермуву, мувменту та поведінки у батлах на змаганнях.

Під час зборів заступник Міністра молоді та спорту Марина Попатенко та президент Всеукраїнської федерації спортивних танців Андрій Полівко презентували стратегію розвитку олімпійського брейкінгу в Україні для професійної категорії PRO бібойс та бігерлс збірної та аудіторії онлайн в Instagram.

Наступний крок – це проведення офіційного чемпіонату України  влітку цього року. За його результатами буде сформована національна збірна команда України. А вже восени збірна України з брейкінгу вирушить на чемпіонат світу в Китаї.

Як саме буде проходити кваліфікація бібой та бігерл на Олімпійські ігри, наразі невідомо - птання вирішують у МОК.

У грудні 2020 року Міжнародний олімпійський комітет вперше в історії включив брейкінг (також відомий як брейк-данс) у програму Олімпійських ігор. Майже одразу Україна почала готуватися до змагань 2024 року у Парижі. Зокрема, в структурі Всеукраїнської федерації танцювального спорту, яку очолює Андрій Полівка, був створений департамент брейкінгу.

Департамент створено командою відомих українських бібоїв (танцівники брейкінгу): співзасновник ГО Street Culture Єгор Матюхін Bboy Dach, Андрій Курносов B-Boy Intact з Ruffneck Attack, Валерій Бичков Bboy Ben з Breakidz, Влад Салун Bboy Vladee з Battle School разом об’єднали брейкінг спіільноту України .

Також восени 2020 розпочалася процедура реєстрації в Україні олімпійського брейкінгу як окремого виду дисципліни.

«Важливо розуміти, що історія олімпійського брейкінгу тільки починається, - пояснює Єгор Матюхін. - Загалом, брейкінг - це частина хіп-хоп та вуличної культури, стиль життя, активне дозвілля. В нього є розвинута світова спільнота, свої події, свої чемпіони й змагання, але немає федерацій, жорстких правил чи рейтингів. Для олімпійського брейкінгу все це створюється «з нуля». І важливо, щоб спільнота і держава знайшли порозуміння у цьому процесі. Бо в нас є дуже непоганий шанс привезти з Парижу медалі».


За словами Андрія Курносова, українці й українки є одними з найвпливовіших у світовій спільноті брейкінгу.

«За останні 10 років наші бібої/бігьорлс та брейкінг команди вигравали найкрупніші чемпіонати світу, - пригадує бібой. - На Олімпіаді боротися за медалі будуть окремі бібої та бігерл, тому підготовку до цього формату треба починати вже сьогодні».

Нагадаємо, 2021 рік став визначним для брейкінгу як окремого напряму й загалом вуличних культур в Україні: в січні розпочався перший в історії конкурс ідей проєктів вуличних культур, який проводять спільно Street Culture і Український культурний фонд в рамках програми  «Культура плюс». Бюджет конкурсу склав 10 мільйонів гривень, а заявок з усіх регіонів України надійшло вдесятеро більше, ніж очікували організатори.


Фото:

Нашi партнери