«Замість розвитку набирає обертів тенденція занепаду»

В Україні спортивні дитячо-юнацькі школи нині не можуть хизуватися результатами. Більшість із них підпорядковані міністерству освіти і культури. На жаль, в таких школах пріоритетами, визначеними Мінмолодьспорту у розвитку олімпійських і неолімпійських видів спорту, мало хто керується.


Усі ж усвідомлюють, що створити конкуренцію міжнародного рівня, маючи кілька сотень федерацій і понад 200 видів спорту, ми неспроможні. Тож перед тим, як братися за утилізацію спортивних шкіл, варто дати чітку відповідь на питання: де оздоровча функція дитячих шкіл, а де функція підготовки олімпійського резерву країни. Це абсолютно різні підходи в організації, різні інструменти роботи, кадровий потенціал і інше забезпечення. На жаль, ці питання відкриті, і спортивні дитячо-юнацькі школи сьогодні – великий біль.

На превеликий жаль, не всі усвідомлюють, наскільки негативною є тенденція скорочення кількості спортивних дитячо-юнацьких шкіл. Скорочуючи цю інституцію, ми однозначно погіршуємо стан здоров’я наших підлітків і молоді. А як наслідок процесу – країна витрачає колосальні додаткові кошти на діагностику і лікування молодих громадян. І це не говорячи про ті негативні способи, у які заповнюють вакуум «вільного часу» діти, підлітки, молодь, втрачаючи і здоров’я, і себе як особистість.

 У 2014 році в Україні було 1568 шкіл, а тепер їх майже 1200. За цей час закрито 343 дитячо-юнацьких школи і контингент дітей, що займаються регулярно спортом, фізичною культурою, скоротився на 66 тисяч. І цей процес проходить під гаслом «оптимізації». Формально ніхто не виходить за рамки Закону про фізичну культуру і спорт, постанов Верховної Ради, Державної програми розвитку фізичної культури і спорту. Проте замість розвитку,  ми спостерігаємо, як набирає обертів тенденція занепаду.

Та ось на противагу переконливий аргумент: на прикладі спортивних шкіл «Динамо» проаналізуймо результати фахової роботи. Міркуйте самі: з 1200 шкіл, що є сьогодні в Україні, динамівських тільки 12 – а це лиш один відсоток. У той самий час майже 40% олімпійських ліцензій здобуло товариство «Динамо». Тільки за роки незалежності вихованці динамівських спортивних шкіл вибороли 68 олімпійських нагород, тоді як за роки участі українських спортсменів в Олімпіадах - з 1952 року - завойовано 165 олімпійських нагород. Цифри дуже красномовні. При цьому ще п’ять років тому працювали 33 динамівські школи. І якщо раніше працювало 480 тренерів у наших школах, то тепер – 220. Відповідно скоротився і контингент дітей, що займаються спортом.

У той самий час, якщо під час підготовки до Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро 2016 року станом на квітень українські спортсмени мали 160 олімпійських ліцензій, то сьогодні ми їх маємо 108. Якщо ми мали 220 учасників попередніх Олімпійських ігор, то на очікуваних ХХХІІ Олімпійських іграх буде для нас великою вдачею, якщо матимемо 150 ліцензій.
Повне ексклюзивне інтерв’ю читайте за посиланням https://m.kontrakty.ua/article/174958


Фото:

Нашi партнери