У португальській Мадейрі проходить чемпіонат Європи з плавання серед спортсменів-паралімпійців

16 травня 2021 року у португальській Мадейрі стартував на чемпіонаті Європи з плавання, що проходитиме до 22 травня.  У змаганнях чемпіонату бкруть участь спортсмени з 47 країн Європи та світу, оскільки цей чемпіонат має ще й статус відкритого. Окрім європейських країн на блакитних доріжках  змагатимуться плавці з Аргентини, Бразилії, Чилі та Узбекистану. 




Цей чемпіонат Європи - надзвичайно важливий для спортсменів на шляху до Паралімпіади-2020, адже він дозволить добрати паралімпійські ліцензії. До речі, у доробку українських плавців вже є 40 паралімпійських ліцензій на Ігри в Токіо. 

Міжнародний паралімпійський комітет прогнозує, що національна паралімпійська збірна команда України з плавання покаже достойний результат, адже Україна - одна із лідерів паралімпійського плавання і неодноразово очолювала турнірну таблицю чемпіонату Європи. Так, наприклад, на попередньому чемпіонаті Європи у 2018 році збірна виборола 106 медалей та стала першою, а одна із лідерів команди – херсонка Євлизавета Мерешко - показала найкращий серед українців результат, виборовши 8 медалей, 5 з яких  -  золоті. І Єлизавета Мерешко, і Максим Крипак увійшли у топ-10 спортсменів, за виступом яких варто слідкувати під час Євро-2021.

Національну паралімпійську збірну команду України представляє 43 спортсмени. Серед них – херсонка Єлизавета Мерешко (тренер Елла Бенедик) та Анна Гонтар, яка починала займатися плаванням у Херсоні, а сьогодні навчається і  представляє Миколаївську область.

У перший день змагань,  українські паралімпійці завоювали 10 високих нагород, серед яких - 4 золоті, 2 срібні та 4 бронзові медалі. 

 Це при тому, що у перший день відкритого чемпіонату Європи лише 24 збірних з 47 країн-учасниць вибороли високі нагороди.

Срібну нагороду  на дистанції 200 м комплексним плаванням завоювала Анна Гонтар, бронзу  га дистанціх 100 м на спині – Єлизавета Мерешко.

Другий змагальний день чемрінату Європи завершився здобуттям 10 нагород  (5 золотих, 3 срібні, 2 бронзові). Володаркою золотої медалі  на дистанції 100 м вільним стилем стала Єлизавета Мерешко.

Третій день змагань наразі виявився найпродуктивнішим за кількістю нагород - 17 медалей чемпіонату Європи, серед них – 4 золотих, 9 срібних та 4 бронзові медалі.

Знову володаркою золотої медалі стала Єлизавета Мерешко (200 м комплексним плавання), яка завоювала ще і срібну нагороду у змішаній естафеті (Остапченко Денис, Семененко Ярослав, Савцова Вікторія, Мерешко Єлизавета)  4х50 м вільним стилем.

Змагання продовжуються, а Єлизавета вже має  4 нагороди (2 золоті, 1 срібну і 1 бронзову нагороду.

У доробку збірної України - 37 високих нагород – 13 золотих, 14 срібних та 10 бронзових та друге місце у пілсумку трьох змагальних днів чемпіонату Європи.


Фото:

Нашi партнери